Granbarkborren livnär sig på granbark och är ökänd hos skogsägare, då den varje år förstör skog för miljonbelopp. Den har fått ett extra starkt fäste i Enköpingstrakten. När skogsstyrelsen för några veckor sedan lade fällor utanför Örsundsbro fick de in nationella rekordmängder av borrar.
Ute i de barkborrsdrabbade skogarna utanför Boglösa har nu den granspecialiserade borren även börjat angripa tallar. Att granbarksborren angriper tallar är väldigt ovanligt, menar Mats Jonsell, universitetslektor vid Institutionen för ekologi på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala, som för några veckor sedan åkte ut till Boglösa för att studera angreppet.
– Det är väldigt ovanligt, men det finns inget i nuläget som talar för att de anpassat sig till tallar. Det handlar snarare om att de blivit så hysteriskt många att de spiller över på tallar, som de i vanliga fall inte klarar av. Detta eftersom tallbark har en annan tjocklek och kemisk komposition, säger Mats Jonsell och fortsätter:
– Vi har aldrig haft ett så stort utbrott som det som kom 2018. Granbarkborrarna lyckades föröka sig hysteriskt mycket, samtidigt som granarna var försvagade på grund av den extrema torkan. Det är det vi ser resultatet av nu. När de är få lyckas det endast att angripa försvarslösa döda granar på marken, men när de är väldigt många klarar de även av att ge sig på levande granar, och nu även tallar.
Göran Lacksell bor intill sitt föräldrahem i Boglösa. För 60 år sedan planterade hans morfar tallar bakom huset. Nu har de fallit offer för granbarkborrens senaste härjningar. För några veckor sedan var han tvungen att ta ner tallarna.
– För mig har det inneburit massa jobb när jag varit tvungen att hugga ner det som är dött. Man ser att många behövt göra väldigt stora kalhyggen här omkring. Jag har inte påverkats hårt ekonomiskt, men för de som har flera hundra hektar så skapar det jättestora ekonomiska förluster, säger han
Angreppet börjar med att en hane börjar borra sig in i ett träd, i normalfallet en gran, varpå granen svarar genom att försöka dränka barkborren i kåda. När det sker kallar barkborren till sig fler hanar som börjar gnaga sig in i barken. Om de är tillräckligt många klarar inte granen av att dränka alla. Hanarna kallar sedan på honorna via ett doftämne. Honorna kryper in till hanens nybyggda parningskammare där de lägger ägg. På bara några få dagar är då granen död
I maj var tidningen ute med Skogsstyrelsen och inspekterade barkborrsfällor utanför Örsundsbro. Så här såg det ut: