Synskadade Ida-Marias fall togs upp i riksdagen

Nu har fallet med synskadade Ida-Maria kommit upp på riksdagsnivå.

”Det känns jättebra att frågan uppmärksammas, det är många synskadade som drabbas” säger Ida-Maria Engberg i Enköping.

”Det känns jättebra att frågan uppmärksammas, det är många synskadade som drabbas” säger Ida-Maria Engberg i Enköping.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2021-02-05 20:00

Efter att Enköpings-Posten uppmärksammade synskadade Ida-Maria Engberg svårigheter att få ledsagning för sina studier i Uppsala har ärendet fått mycket uppmärksamhet.

Nu ända upp i riksdagen.

På torsdagen ställde vänsterpartisten Ilona Szatmar Waldau en fråga till stadsrådet Matilda Ernkrans (S) under riksdagens frågestund där hon uppmärksammade Ida-Marias situation och problemet med att studenter med funktionsnedsättning kan tvingas avstå från sina studier på grund av att studieorten har en striktare tolkning av behov av exempelvis ledsagning.

Stadsrådet gav inget direkt besked i frågan men underströk vikten av att högskolan ska vara öppen för en bred rekrytering och att de som klarar av utbildningen också ska ha möjlighet att ta del av den.

Det var genom tidigare Enköpingsbon Per Markus Risman, som Ida-Maria träffat några gånger, som frågan kom upp i riksdagen.

– Det känns jättebra och jag tror och hoppas att det här får effekt så de ändrar sig om LSS-beslutet i mitt fall, säger Ida-Maria.

Fallet har även fått uppmärksamhet i media, genom SVT och Sveriges radio, och studenttidningen Ergo har skrivit en lång artikel om Ida-Maria.

En namninsamling har även startats på Facebook, ”Låt Ida-Maria plugga klart”, som på fredagen hade över 1 400 underskrifter. Namninsamlingen ska lämnas över till omsorgsnämnden i Uppsala kommun.

– Det här är en viktig fråga för andra synskadade också. Sen hoppas jag även studentkåren kan påverka så att studentlitteraturen lämnas ut i tid. Nu kommer den fem veckor före kursstart men det tar tolv veckor att få den översatt i punktskrift. Ibland får man den först efter tentan. Det är många synskadade som drabbas, säger Ida-Maria.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!