Sveriges cybersoldater utbildas i Enköping

Sverige försvaras inte bara till lands, till sjöss och i luften. De svenska cybersoldaterna jobbar med att identifiera cyberhot.

Sveriges cybersoldater utbildas i Enköping.

Sveriges cybersoldater utbildas i Enköping.

Foto: Daniel Sachez/Försvarsmakten och Yvonne Åsell/SvD/TT

Enköping2023-03-03 05:00

Det moderna kriget utspelar sig till stora delar ute i cyberrymden. Enköpings-Posten träffar Karl och Markus som är cybersoldater på Ledningsregementet i Enköping. För att skydda deras identitet publiceras inte deras fullständiga namn.

Det är här i Enköping som de svenska cybersoldaterna utbildas. Just nu är Försvarsmakten inne på tredje utbildningskullen med värnpliktiga cybersoldater. Karl och Markus gjorde sin värnplikt med förra kullen och är nu anställda och har till uppgift att träna cyberrekryterna.

Markus berättar att det var en tidning från Försvarsmakten som gjorde att han sökte. Han hade gått ut gymnasiet och jobbat i några år på Hemköp när han kom över tidningen.

– Jag hade egentligen inga planer alls på att göra lumpen innan jag såg tidningen med information om cybersoldater, säger han.

undefined
Markus och Karl gillar utmaningarna och problemlösningen som cybersoldater.

Även för Karl var det något av en slump att han blev cybersoldat. Han kallades till mönstring och ville göra värnplikt, men från början hade han tänkt sig en helt annan inriktning.

– Jag visste inte om att det fanns cybersoldatutbildning när jag skulle mönstra, utan jag gick dit med inställningen att jag ville göra jägarutbildning, berättar Karl som ändrade sig och definitivt inte har ångrat sig.

– Det jag tycker är roligast är att det är så mycket problemlösning, säger han.

Markus och Karl kallades till en utökad mönstring i Enköping. Den utökade mönstringen är ett nålsöga som blivande cybersoldater måste passera. Martin Liland, som är samordningsansvarig för utbildningen, beskriver hur svårt nålsögat är att ta sig igenom:

– På högskoleprovet kan de få alla rätt. Ingen får alla rätt på våra prov. Man kommer inte att hinna svara på alla frågor och man kommer inte heller att kunna svara på alla frågor.

undefined
Martin Liland är samordningsansvarig för utbildningen av cybersoldaterna.

Markus bekräftar att den utökade mönstringen var mycket krävande och att det fanns kvar en påtaglig känsla efteråt om att man inte klarade alla uppgifterna:

– Jag och Karl reste gemensamt från den utökade mönstringen. Vi bara tittade på varandra och sa att vi nog inte klarade det.

Men in kom de och efter att de hade ryckt in kom nästa chock: studietakten. Martin Liland berättar att takten är på 200 till 300 procent jämfört med akademiska studier.

– Jag kom hit direkt efter gymnasiet. Det var en chock att börja plugga så intensivt. Men jag såg snabbt resultat och märkte hur mycket man lärde sig, berättar Karl.

– Jag var också väldigt chockad i början, men det positiva är att det är en väldig laganda inom Försvarsmakten, fyller Markus i.

undefined
Det moderna slagfältet, i cyberrymden.

Precis som för alla andra värnpliktiga inleds cybersoldaternas utbildning med grundläggande militär utbildning, där man till exempel lär sig hantera vapen i fält. Sedan följer den så kallade befattningsutbildningen med inriktning mot cybersoldat.

De är även viktigt att öva på sin cyberkompetens i primitiva miljöer, som ute i skogen.

– Man måste ha kompetensen till att kunna göra det i alla miljöer och under alla sorters påfrestningar, förklarar Martin Liland.

När Markus och Karl ryckte in hade inte kriget i Ukraina inletts. Krigsutbrottet skedde när de var mitt i värnpliktstjänstgöringen. Kriget fungerar som en påminnelse.

– Det känns att man har ett stort ansvar och bidrar till Sveriges försvar, säger Markus.

Både Karl och Markus ser som en framtidsmöjlighet i att gå en specialistofficersutbildning inom cyberkrigföring, som även den finns hos Ledningsregementet i Enköping.

undefined
Andelen kvinnor är i nuläget mindre än andelen män bland cybersoldaterna. Könsfördelningen liknar den inom tekniska yrken i samhället.
Ledningsregementet

Ledningsregementet stödjer armén, marinen och flygvapnet med spetskompetenser inom bland annat cyber, kommunikation, ledning, samband och meteorologi.

Eftersom Ledningsregementet är det enda förbandet i sitt slag är det en gemensam resurs för hela Försvarsmakten. Ledningsregementet har cirka 1 300 anställda och runt 400 värnpliktiga.

Inom Enköpings garnison finns utöver Ledningsregementet även andra aktörer inom Förrsvarsmakten, som Fortifikationsverket och Försvarets Materielverk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!