Angreppen av skadeinsekten granbarkborren är stora både i produktionsskogar och i naturreservaten i hela Uppsala län.
Men naturreservaten har ett starkt skydd och i de reservat som ska skötas genom fri utveckling, som urskogsreservat, är möjligheterna till åtgärder mot borren begränsade.
– Vissa naturtyper är det helt förbjudet att avverka i medan det är enklare att avverka i områden med syfte att främja friluftslivet, säger Gillis Aronsson vid Upplandsstiftelsen.
I Härjarö har Upplandsstiftelsen avverkat skog av säkerhetsskäl vid badplatsen vid Österby. Man ska även ta ner angripna och döda träd i reservatet på Fageruddsåsen.
– Det är stora angrepp vid Härjarö men vi har inte bestämt hur vi ska hantera det ännu. Troligen lämnas stora delar att utvecklas fritt, säger Gillis Aronsson.
Är träden redan döda är borren inte kvar där längre. För att bekämpa granbarkborren måste man ligga steget före och ta bort träden när de är angripna men fortfarande gröna.
– Men när man hugger bort angripen skog blir de solbelysta ytorna attraktiva för nya granbarkborrar. Det är inte säkert att det är bra att ta bort redan död skog. Det bästa skyddet är en blandskog med lövinslag, säger Gillis Aronsson.
På Fageruddsåsen har informationsskyltar satts upp och man har även dragit om stigar. Här hugger man av säkerhetsskäl då många människor rör sig i området.
– Angreppen är värst på den västra sidan om åsen, nära vägen, säger Gillis Aronsson.
I naturreservat ska veden ligga kvar, men då det är mycket ved nära väg har länsstyrelsen gett dispens för att veden får tas bort.
De begränsade möjligheterna att ta bort angripen skog orsakar en viss oro bland skogsägare i närområdena.
– Forskning visar att barkborreangrepp i skyddad natur inte bidrar till större angrepp på landskapsnivå. Däremot ser man en spridning i närområdet. Men vi har inte fått många synpunkter från markägare i Enköpingstrakten, säger Sara Overud Wissman på länsstyrelsen.
Inventeringar från helikopter 2019 visade stora angrepp på öarna Bryggholmen och Röllingen men där bedöms spridningsrisken till annan granskog vara liten. Även i Focksta och Signalberget vid Örsundsbro hade stora angrepp medan Skattmansöådalen inte hade några pågående angrepp då.
Länsstyrelsen arbetar med att begränsa angrepp i skyddade skogar. Bland annat genom att lägga ut fångstvirke som körs till industri när barken är fullbelagd med granbarkborrar.