Både vid Stadsgården i centrala Enköping och vid Regalskeppsvägen i Bredsand har flera fall av covid-19 konstaterats bland de boende den senaste veckan. De smittade bor på demensboende och just demenssjukdom är en stor riskfaktor för smittspridning.
– Personer med demensproblem är känsliga för förändringar och reagerar på ändrade rutiner som att man inte äter i matsalen eller att möbler flyttas. De kan behöva vandra för att stilla sin oro, säger Kim Öberg, biträdande medicinskt ansvarig sjuksköterska vid vård- och omsorgsförvaltningen.
Det kan vara svårt att få en demenssjuk att förstå att man måste hålla avstånd och vissa har stort behov av fysisk närkontakt, att få hålla en hand.
– Man får hitta andra lösningar som är trygghetsskapande och för personalen innebär det en utmaning att hitta arbetssätt som dämpar oron, säger Kim Öberg.
Att låsa dörrar för att hindra kunderna att röra sig mellan olika utrymmen varken kan eller vill man göra.
– Vi tillämpar inte begränsningsåtgärder, det finns inget lagstöd för det, säger Kim Öberg.
Vid ett utbrott på en avdelning vill man ha samma personal på avdelningen så långt som möjligt.
– Vi har bra och van personal både vid Stadsgården och vid Regalskeppsvägen, de vet vad demensvård innebär, säger Kim Öberg.
Sjukskrivningarna hos vårdpersonalen har ökat något de senaste veckorna. Det beror till stor del på att många måste stanna hemma i väntan på provsvar då de haft symtom, inte på att fler faktiskt är smittade.
– Vi klarar personalsituationen än så länge även om det är besvärligt för de enheter där det finns misstänkt eller konstaterad smitta och smittspårning pågår, säger äldreomsorgschef Maria Palm.
Provsvaren har tagit längre tid då regionen haft långa väntetider för analyserna. Där hoppas man dock på en lättnad i nästa vecka då regionen fått tag på ytterligare ett laboratorium som kan analysera prover.
– Vi vill gärna veta snabbt om personal testats positivt, så vi kan smittspåra bland kunderna. Vi provtar alla kunder som exponerats för smitta, även om de är symtomfria, säger Kim Öberg.
Personal provtas däremot inte automatiskt, det är smittskyddsläkaren i länet som beslutar om samtlig personal ska provtas och det har inte varit möjligt då regionen inte haft kapacitet att analysera alla prover.