Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden har nu antagit reviderade (ändrade) riktlinjer för elevresor och skolskjuts.
EP har tidigare skrivit om förslaget till ändrade regler som nu har antagits av utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.
Den stora förändringen gäller reglerna för avståndet mellan elevens hem och skolan för att ge barn i de yngsta årskurserna rätt till skolskjuts.
Från och med tidpunkten för beslutet gäller tre kilometer för att skjuts ska beviljas. Tidigare var gränsen två kilometer för barn i förskoleklass och på lågstadiet.
För de äldre barnen blir det ingen förändring. Gränsen förblir tre kilometer för mellanstadiet och fyra kilometer för högstadiet.
Varje kommun har rätt att bestämma egna regler för vilka avstånd som ska gälla för att ge rätt till skolskjuts i olika åldrar.
Enligt utbildningsförvaltningen skulle antalet barn som behöver skoltaxi ha ökat i fall tvåkilometersgränsen hade behållits. Det kan vara värt att notera att barn som bor på landsbygden ofta har rätt till skolskjuts även när skolvägen är kortare än gränsen eftersom vägarna där bedöms som trafikfarliga.
Margareta Ekblom (NE) ville att förvaltningen ska göra en uppföljning av den ändrade kilometergränsen efter ett halvår. Dessutom ville Solweig Eklund (S) att förvaltningen ska undersöka möjligheten att erbjuda fritidskort.
Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden var positiv till Ekbloms och Eklunds förslag och tog därför med dessa två tillägg i beslutet.