Hur stora skador det senaste dygnets storm har orsakat för skogsägarna var ännu oklart på onsdagen.
– Vi har personal ute i skogen nu och använder även vårt kontaktnät för att få en bild av hur det ser ut. Men det kommer att ta några dagar innan vi kan säga vad stormen inneburit för skogen i Uppland, säger Mårten Mattsson, virkesområdeschef vid skogsägareföreningen Mellanskog i Uppland. Det är Roslagskusten som drabbats hårdast av ovädret.
– Framför allt är det nygallrade bestånd och hyggeskanter som är känsliga och drabbas, men fröträd på avverkningar är också alltid utsatta, säger Mårten Mattsson.
I södra länsdelarna, kring Enköping, är läget lugnare. Inga rapporter om stormskador i skogen har ännu kommit in därifrån.
– Läget kring Enköping verkar vara hyfsat och vi är glada att vi inte har snö som ger felaktiga tyngdpunkter i träden och risk för toppbrott, säger Jonas Hesselman, skogsinspektor för Mellanskog i Enköpingsområdet. Han uppmanar skogsägarna att ta sig ut i skogen för att göra en bedömning av eventuella skador.
– Vissa marker är perfekta att hugga i nu när det är kallt och fruset. Känslan är också att risken för problem med granbarkborren, som haft det bra under årets torka, ökar om virke ligger kvar i skogen i sommar.
Generellt gäller att man ska vara försiktig med att ge sig ut i skogen efter en storm.
– Vi uppmanar skogsägarna att vänta tills det slutat blåsa innan de ger sig ut för att bilda sig en egen uppfattning om omfattningen av skadorna, säger Mårten Mattsson. Ersättning för skador i skogen täcks i första hand av den skogsförsäkring den enskilde skogsägaren eventuellt har och villkoren i försäkringarna varierar. Maria Hedenlund