Svampkonsulent Åsa Olofsson i Enköping har inte varit på hemmaplan den här sommaren, men har i varje fall nåtts av nyheter om en osedvanligt fin svampsäsong i Enköpingsskogarna.
– Utifrån vad jag har sett och hört för reaktioner har jag förstått att det är alldeles exceptionellt mycket svamp, säger hon.
Åsa Olofsson delar gärna med sig av sina råd till svampplockare:
– Om man ska ut i skogen och leta svamp bör man ha en korg och en svampkniv med sig. Ha inga plastpåsar. Svamp ska förvaras luftigt i en korg.
– Se till att grovrensa i skogen. Ta kniven, borsta bort smuts och skär bort foten. Då ser man också om svampen är insektsangripen. Är den det kan man lämna kvar den i skogen.
Blek kantarell växer i lövskog. Gul kantarell – egentligen kantarell – växer i blandskog.
Kantarellställen är platser som upptäckare håller hemliga och till och med hellre tar med sig i graven än avslöjar.
– Ett knep när man har hittat ett kantarellställe är att ta undan lite mossa, skär sedan ner kantarellernas fötter där och lägg över mossan igen. Då kan ingen se att man har plockat där och då har man inte avslöjat sitt kantarellställe.
– Hittar man sedan tillbaka är det behändigt, för att då kan man bara gå ut och plocka kantareller och veta var man har dem någonstans.
Ta hand om svampen samma dag för att undvika att bakterier frodas. Svampen rensas, sköljs och kokas ner i sitt eget spad. Sedan tillagas eller fryses den in.
Trattkantareller kommer lite senare på året och kan förväxlas med toppig giftspindling – som definitivt inte ska ätas.