Succén – från brister och viteshot till trygg skola

Enöglaskolan har gått från otrygg till trygg skola. Nu har Skolinspektionen lämnat Enögla efter flera års punktmarkering.

Enöglaskolan har gått från en otrygg till en trygg skola. Sara Jibril, Shalom Demoz, Zabina Johansson, Calle Flygelholm, Leila Mohammed, Caroline Ojanlatva, Farah Zaqout, Gena Alasaad trivs på skolan.

Enöglaskolan har gått från en otrygg till en trygg skola. Sara Jibril, Shalom Demoz, Zabina Johansson, Calle Flygelholm, Leila Mohammed, Caroline Ojanlatva, Farah Zaqout, Gena Alasaad trivs på skolan.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2023-03-03 18:00

Skolan har haft två viteshot över sig på 950 000 kronor vardera om inte en rad med brister skulle åtgärdas.

Nu har Skolinspektionen följt upp vad Enöglaskolan har gjort och godkänt åtgärderna. På punkt efter punkt har skolan avhjälpt bristerna. Skolinspektionen har nu avslutat ärendet.

– Vi känner att det är ett kvitto på att vi är på väg dit vi vill vara, säger biträdande rektor Calle Flygelholm på Enöglaskolan.

Det har varit en drygt tre år lång resa på bättringens väg för skolan. Det började med en riktad tillsyn från Skolinspektionen.

undefined
Enöglaskolan, rektor Caroline Ojanlatva och biträdande rektor Calle Flygelholm känner att skolan är på rätt väg.

När inspektörerna från Skolinspektionen besökte skolan vid den riktade tillsynen i december 2019 kränktes de till och med själva av en elev.

"När eleven lämnar intervjun säger eleven grovt kränkande ord till de närvarande från Skolinspektionen", beskrevs det i inspektionsrapporten.

Den riktade tillsynen visade på allvarliga brister i trygghet och studiero. Enligt inspektionens beslut präglades skolan av stor otrygghet. Elever stannade hemma från skolan för att de var rädda. Det förekom konflikter, slagsmål, kränkande ord, hot och mobbning.

Korridorerna upplevdes som otrygga. En lärare som intervjuades av inspektionen i ett uppföljningsbesök beskrev att de elever som gjorde korridorerna otrygga ofta vara otrygga själva. Några elever beskrevs som vandrare, som rörde sig runt i korridorerna under lektionstid. 

undefined
Calle Flygelholm och Caroline Ojanlatva.

Efter den riktade tillsynen kom det första vitesföreläggandet med krav på åtgärder. Det handlade om trygghet, studiero och arbetet mot kränkande behandling.

Sedan utökade Skolinspektionen tillsynen att gälla även extra anpassningar, särskilt stöd och studiehandledning på modersmålet. Fler brister uppdagades och kravlistan över åtgärder utvidgades.

Skillnaden då mot hur det är nu är som natt och dag, enligt rektor Caroline Ojanlatva och Calle Flygelholm.

Skolinspektionen konstaterar också bland annat att vuxennärvaron nu är hög i korridorer och på skolgård. Uppföljningarna av elevernas upplevda trivsel visar dessutom på en ökad trygghet.

– En lärare som jag talade med om skillnaden säger att det har blivit så mycket lugnare i korridorerna och på lektionerna, berättar Caroline Ojanlatva.

– En annan lärare berättade att hon satt och grät på en del lektioner för tre år sedan. Nu tycker hon att det är roligt att gå till jobbet, säger hon. 

Skolan firade med tårtkalas efter Skolinspektionens beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!