Ett nytt och spännande inslag vid matmarknaden under Trädgårdsdagen var Kockduellen där fyra Mälarkommuner tävlade i vem som lagar den bästa maten.
Närproducerat och hemliga lådor var basen och all mat lagades över öppen eld eller murika.
– Maten ska kunna serveras vid skolor, förskolor och äldreboenden i kommunerna, berättade tävlingens moderator Gunilla Fröman, förvaltningschef vid samhällsbyggnadsförvaltningen i Enköping.
I juryn som bedömde den mat som lagades till inför publik fanns förre kommunalrådet Åke Hedén, nioåriga Elis Öhrn från Örsundsbroskolan, förskolechef Charlotta Lind och Helena Landar som driver Landar kök och bar.
När juryns bedömning närmade sig var gräsplanen vid tävlingsplatsen fylld med åskådare och spontana hejaklackar uppstod i publikhavet som även bjöds på provsmakning av de tillagade rätterna.
– Det blev målfoto på det här, konstaterade Åke Hedén när han presenterade resultatet och korade Strängnäs till vinnare.
Enköpingslaget tog tredjeplatsen med sin bönbiff i tortillabröd med en syrlig coleslaw samt stekt skinkinnanlår med krämig bulgur.
Men matmarknaden bjöd på så mycket mer. Mängder av lokala producenter som visade upp sig och där det fanns möjlighet att provsmaka både korv, ost, must, bröd, kaffe och mycket annat.
– Det är jätteroligt att det finns så många små företag här, säger Helene Liberth från Härnevi som tillsammans med Christofer Lundblad besökte Trädgårdsdagen och testade lite fermenterat te hos Café Samt innan det bar iväg upp till Skolparken och trädgårdsmarknaden.