Studie visar brister i astmavården

Stora framsteg har gjorts i vården av astma under de senaste årtiondena. Ändå finns fortfarande astmapatienter som gång på gång försämras så kraftigt i sjukdomen att de behöver sjukhusvård.

I dag beräknas cirka var tionde person i Sverige ha astma.

I dag beräknas cirka var tionde person i Sverige ha astma.

Foto: Patrik Lundin

Enköping2018-07-27 11:05

länet

Det framgår av en studie bland nära 19 000 vuxna astmapatienter vid 36 vårdcentraler, varav flera i Uppsala län, som publiceras i tidskriften European Respiratory Journal.

– Våra resultat talar för att det svenska hälsovårdssystemet brister när det gäller omhändertagandet av denna patientgrupp. Vi behöver bättre rutiner för att upptäcka, utreda och justera behandlingen för dessa patienter med svår astma, säger professor Christer Janson vid Akademiska sjukhusets lung- och allergiklinik och Uppsala universitet.

Under de tre år som studien pågick hade de allra flesta patienterna inga allvarliga försämringsperioder alls. Omvänt hade ett par procent varje år minst ett par sådana så kallade exacerbationer som ledde till besök på någon akutmottagning, inläggning på sjukhus eller en kur med kortisontabletter.

– Ett par procent kan synas ganska litet, men omräknat till alla svenskar som har astma rör det sig om så många som mellan 10 000 och 20 000 personer, säger Christer Janson.

De allra flesta som inte hade några försämringsperioder under studiens första år hade det inte heller under de två följande åren. Patienter med återkommande försämringsperioder under det första året löpte däremot hög risk för att fortsätta att ha dem även under kommande år.

– Vi ser att risken för upprepade excaberationer är högst hos äldre och kvinnliga patienter, i synnnerhet om de också besväras av en eller flera andra sjukdomar. Patienter med många försämringsperioder kännetecknas också av att ofta ha höga halter i blodet av en sorts vita blodkroppar som kallas eosinofiler, som spelar en viktig roll för inflammationen i luftvägarna vid astma. Det här är ett extra intressant fynd eftersom vi under senare år har fått flera nya läkemedel som sänker halten av eosinofiler, säger Christer Janson.

Enligt forskarna talar mycket för att det är brister i hur vården är organiserad – inte brist på behandlingsmöjligheter – som gör att patienter fortsätter att ha återkommande försämringsperioder.

– Det är till exempel anmärningsvärt att patienter med återkommande excaberationer under studiens första år inte följdes upp med fler läkarbesök på sin vårdcentral än andra astmapatienter och att bara var fjärde patient med flera försämringsperioder kallades till utredning vid en lung- eller allergimottagning, säger Christer Janson.

En av tio har astma

Astma orsakas av en inflammation i luftvägarna. Andnöd, pipande eller väsande ljud i bröstet, hosta och upphostning av slem kan vara symtom på astma. Sjukdomens svårighetsgrad varierar från lindrig till livshotande.

I dag beräknas cirka var tionde person i Sverige ha astma. Sjukdomen är vanligare bland kvinnor än bland män.

I Sverige handläggs de allra flesta patienter med astma inom primärvården, ett system som enligt den nya studien verkar att fungera bra för de flesta.

Kolla om du kan ha astma

1. Har du haft pip eller har det väst i bröstet vid något tillfälle under de senaste 12 månaderna? (Svarar du nej, gå direkt till fråga 4.)

2. Har du varit det minsta anfådd när du haft detta pipande och väsande?

3. Har du haft detta pipande eller väsande i bröstet när du inte samtidigt varit förkyld?

4. Har du någon gång under de senaste månaderna haft någon andnödsattack som kommit efter ansträngning?

5. Har du vaknat av en andnödsattack vid något tillfälle under de senaste 12 månaderna?

Om du har svarat ja på minst två av frågorna kan det vara ett tecken på att du hart astma. Om du inte redan har en lungdiagnos bör du kontakta läkare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om