Materielkrisen och en ny vårdavdelning i höstas orsakade att lasarettet i Enköping 2019 gick back med 4,5 miljoner kronor jämfört med budgetanslaget på 527 miljoner kronor. Nu ser 2020 års budget på 553 miljoner kronor enligt bokslutsprognosen ut att sluta med ett överdrag på 11, 2 miljoner kronor. Även denna gång beror underskottet på omständigheter som lasarettet inte kunnat påverka, coronapandemin.
– De sammantagna covid-19-relaterade kostnaderna har hittills uppgått till 9,1 miljoner kronor. De största posterna är 5,2 miljoner för personalkostnader, och 3,2 miljoner för medicinskt material, säger lasarettets sjukhusdirektör Johanna Woltjer.
Coronapandemin har påverkat stora delar av lasarettets verksamhet. I mitten av mars avstannade en stor del av lasarettets produktion och från mitten av mars utfördes bara liv- och organräddande samt funktionsräddande kirurgi.
– Därutöver sökte sig människor till akuten, andra mottagningar och till röntgen i mycket liten utsträckning. Sammantaget ledde det till att lasarettets produktion blev mycket låg och därmed även intäkterna, medan personalkostnaderna var oförändrade, säger Johanna Woltjer.
Att lasarettet fick i uppdrag att starta en covid-19-avdelning krävde också mycket resurser. Det är medicinavdelning 2 som avdelats för covid-patienter, såväl de konstaterat smittade som de misstänkt smittade.
– Samtliga patienter på avdelningen betraktas som smittade och personalen har full skyddsutrustning. Antalet patienter har varierat över tid, som mest har vi haft 20 vårdplatser och 14 bekräftat smittade. För närvarande har vi sex covid-vårdplatser. Avdelningen kommer att vara öppen hela sommaren och så länge som den behövs, säger Johanna Woltjer.
Woltjer har fått sjukhusstyrelsens uppdrag att föreslå åtgärder för att få budgeten i balans till september, och också att analysera personalutvecklingen på lasarettet. Antalet anställda hade i maj ökat med 20 personer jämfört med samma månad förra året:
– Av de 20 har 17 nyanställts till vårdavdelningen för ortopedisk rehabilitering som öppnades förra året för att avlasta Akademiska sjukhuset. Kostnadskompensation har vi fått först i år. Årskostnaden för avdelningen ligger på knappt 22,5 miljoner kronor. Bästa åtgärden för att nå balans i vår och regionens budget är att ordinarie verksamheter här startar igen och att utvecklingen med nya profilområden här kommer i gång som beslutats, säger Johanna Woltjer.