Karl-Petter Thorwaldsson har inte heller något emot att göra vinster i välfärden till en valfråga.
– Vi har 80 procent av svenska folket på vår sida, säger han.
Landets mäktigaste facklige företrädare besöker Enköping under två dagar. LO har just startat sin jämlikhetsturné.
Karl-Petter Thorwaldsson beskriver den som den största satsningen i LO:s moderna historia.
– Jämlikhet och människovärde. Det var därför vi organiserade oss en gång i tiden. Det var det August Palms tal i Malmö 1881 handlade om, människovärde.
Han är engagerad, säger att han är glad över att så många kommit hit till gymnasiets aula en vanlig tisdagskväll.
– Vi måste säga var vi står i de här frågorna. Här i Sverige växer klyftorna mer än i något annat land, trots att alla mätningar visar att det inte finns en enda negativ faktor i jämlika samhällen, fortsätter han.
Den inledande turnén, där han ska träffa medlemmar i företag, kommuner och landsting ska hjälpa till att definiera vad jämlikhet är i vår tid. Under dagarna i Enköping ska han bland annat besöka lagerarbetare, förskolepersonal och anställda i äldrevården.
Han menar att jämlikhet spänner över många områden.
– 200 000 barn växer upp med fattiga föräldrar, kan vi vända den utvecklingen? Vi måste göra något åt pensionssystemet. Vi ska granska hur jämlik vården är? Kultur, är den för de breda grupperna? Kvinnligt och manligt idrottande, hur ser det ut där?
Karl-Petter Thorwaldsson talade också om LO-utspelet dagen innan, utbildningsjobb – en anställning och utbildning samtidigt, där många nyanlända skulle få chansen att komma in på arbetsmarknaden.
– Vi måste komma tillbaka till hur det var innan 90-talskrisen när jobbet var utgångspunkten i den svenska integrationen, säger han.