Här tar den nya lekplatsen form – snart dags för klätterställning

I Skolparken grävs det för ny lekplats. Och nya saker kommer på plats. Målet är att lekplatsen ska kunna öppnas på Trädgårdsdagen.

Lisa Björk Örde vid en del av det som ska bli klätterställning i Skolparken.

Lisa Björk Örde vid en del av det som ska bli klätterställning i Skolparken.

Foto: Bengt Johansson

Enköping2024-05-31 05:00

Nyheten i korthet

  • En ny lekplats byggs i Skolparken i Enköping, med en kostnad på åtta miljoner kronor. Bygget övervakas av en arkeolog men inget av historiskt värde har hittats.
  • Målet är att öppna lekplatsen den 7 september, på Trädgårdsdagen. Lekplatsen kommer även att inkludera miniatyrer av kända historiska Enköpingsbyggnader.
  • Projektet är resultatet av en medborgardialog med nästan 200 förslag, och är den största renoveringen av en lekplats i Enköping. Målet är att Skolparken ska ses som en destination för hela familjen.

För åtta miljoner kronor får Skolparken ett nytt utseende och innehåll.

Arbetet är i full gång. Schaktningen gjordes med övervakande arkeolog på plats, men inget av historiskt intresse dök upp.

Därför hålls fortfarande tidsplanen.

– Vi har fått grönt ljus att jobba på, säger Lisa Björk Örde, som är landskapsarkitekt och jobbar med projektet tillsammans med Lisa Kennerstedt.

Det var främst den del av parken som ligger närmast mot staden, där St Ilians kyrkoruin från 1200-talet finns, som eventuellt kunde vara av arkeologiskt intresse.

– Nu jobbar vi vidare, vi har väldigt duktig personal som avbryter direkt om något som skulle kunna vara av värde hittas.

Lisa Björk Örde fortsätter:

– Målet är att vi ska slå upp portarna den 7 september, på Trädgårdsdagen.

Hinner ni det?

– Som det ser ut nu går allt enligt plan, sen vet man att vid byggen kan det alltid hända saker som man inte planerat för.

Under onsdagen anländer delar av klätterställningen, Mattias Jacobsson från Jacobssons Gräv lastar av delarna. På måndag ska den stora klätterställningen byggas upp på plats.

– Fast tyvärr kan ingen leka i den förrän allt är klart och besiktigat, säger Lisa Björk Örde.

Senare ska också fem miniatyrer av kända historiska Enköpingsbyggnader komma på plats.

De fem är:

  • Stadshotellet
  • Westerlundska gården
  • Stationshuset
  • Gamla Rådhuset
  • Bahco.

Rutschkanan blir kvar. Invid den har en trappa byggts. En trappa med udda steg.

– Nu kan föräldrar se sina barn när de går upp för att åka och så ska det vara lite roligt för barn att gå uppför trappsteg med olika höjder, säger Lisa Björk Örde.

Släntruschen och snurrgungan kommer att behållas, liksom delar av det nuvarande tåget.

Sammantaget är det den största renoveringen som gjorts av en lekplats i Enköping. 

– Förhoppningen är att man ska se Skolparken som en destination. Det är därför vi vill ha en food truck alldeles invid lekparken.

Arbetet föregicks av en medborgardialog där det kom in nästan 200 förslag på hur Skolparken ska se ut i framtiden.

– Många förslag handlade om Enköpings historia och geografi, så nu har vi olika delar som åsen, landsbygden och staden som miljöer på lekplatsen, säger Lisa Björk Örde.

Hon tillägger:

– Lekplatsen görs ju för att barnen ska ha roligt där, men vi vill också att det ska vara en park för hela familjen.

Fler lekplatser på gång

Lekplats Bredsand. Planering klar. Görs i två delar, den som är vid nuvarande lekplats beräknas vara klar i början av juli, den andra delen närmare skogen blir klar någon gång i höst enligt projektledare Claes Lagelius.

Älgvägens lekplats Hummelsta. Projektering pågår. Byggstart i slutet av sommaren. Sannolikt inte klar för invigning förrän nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!