Som EP berättat tidigare kommer Enköpings kommuns dyraste investering att bli ännu dyrare.
De 1 260 miljoner som finns i budgeten har visat sig inte räcka. Ytterligare 115 miljoner behövs för att kalkylen ska gå ihop.
Det som nu kommer att hända, sedan politikerna i kommunstyrelsen godkänt saken, är att investeringsmedel flyttas över från andra, kommande, projekt inom vatten- och avloppsverksamheten.
Det projekt som nu bedöms kunna "avvara" 115 miljoner är det kommande dricksvattenprojektet, som kommunen tidigare uppskattat behöver en budget på 900 miljoner.
– Det visar sig finnas förutsättningar att det projektet kan förenklas och kanske göras på ett annat sätt än man trodde för några år sedan, säger biträdande förvaltningschefen Danielle Littlewood.
Just nu görs en förstudie i dricksvattenprojektet. 95 miljoner är avsatta till själva utredningen som nästa år ska ge svar på hur en alternativ vattenförsörjning genom ett samarbete med Mälarenergi i Västerås ska se ut. Om investeringen genomförs omfattar den bland annat vattenledning mellan kommunerna och ett eget vattenverk där västeråsvattnet blandas med hälften enköpingsvatten.
Utredningen är dock inte klar än och någon exakt summa på vad som skulle kunna sparas på investeringen finns ännu inte.
Krister Larsson (M), tekniska nämndens ordförande, är dock inte orolig.
– Nej, man måste våga fatta beslut på de underlag vi har. Om verkligheten förändrar sig får man ompröva beslutet, säger han.
Den största anledningen till projektets fördyring är att de två pumpstationerna som ska pumpa avloppsvatten från det gamla reningsverket till det nya visat sig kosta 100 miljoner mer än man räknat med. Danielle Littlewood förklarar att de ursprungliga beräkningarna av mängden avloppsvatten som stationerna ska klara, som var rena schablonberäkningar, inte alls stämde överens med den verklighet som man på senare tid kunnat simulera fram med ny teknik.
15 miljoner av projektets fördyring beror även det på felberäkningar, men av mängden jord- och stenmassor som har behövt grävas och köras bort för att bygget skulle kunna starta.
– Det är inget ovanligt i såna här projekt, det är alltid en avvägning hur mycket markundersökningar man ska göra i förväg eller om man bara ska börja gräva. Nu blev det en ganska stor miss. Men vi undersöker om det går att få de ansvariga konsultfirmorna att ta ansvar för sina felberäkningar, säger Krister Larsson.
I och med den nu beslutade omfördelningen av investeringsmedel räknar man inte med att VA-taxan behöva höjas på grund av fördyringen.
– Sen behöver vi höja taxan av andra orsaker, men inte på grund av detta, säger Krister Larsson.
Om den slutliga investeringskostnaden kommer att stanna på 1 375 000 000 kronor är oklart. Summan är beräknad utifrån de tillstånd som krävs idag. Men nya krav kan tillkomma. Redan innan anläggningen är klar kan exempelvis en gräns för evighetskemikalien pfas i dricksvatten införas, som kan komma att ställa krav på rening av avloppsvattnet som släpps ut i Mälaren.
Inte heller kommer det nya reningsverket att ha något reningssteg för läkemedelsrester, även det ett krav som kan komma i framtiden.
– Anläggningen ska byggas så den är förberedd men vi får inte ta ut andra avgifter än nödvändiga kostnader. Därför kan vi inte ta höjd för att rena sånt som det ännu inte finns krav på, säger Danielle Littlewood.