På lördagskvällen såg en granne ett ljussken och insåg att det brann på en balkong i hyreshuset på Kärrhöksgränd. Grannen larmade 112, sprang över gården och försökte öppna dörren till trapphuset, men den var låst. Grannen lyckades dock uppmärksamma boende i porten om branden.
Larmet till SOS kom in klockan 23.26. Första enheten från räddningstjänsten och en polispatrull var på plats 23.33. Det var kaotiskt med upprörda boende och en i all hast påbörjad spontan utrymning. Den kraftiga röken gjorde att brandmännen hade svårt att se vad som brann.
Brandmästare Hans Granholm har utvärderat insatsen vid denna stora brand på Kärrhöksgränd den 14 september 2019.
– De som åker härifrån brandstationen tror att de åker på en brand på en brand på en balkong. När de kommer fram blir det kaotiskt, berättar Hans Granholm.
Rökutvecklingen var kraftig från hela taket. Synliga lågor slog ut.
Det tog bara sex minuter från räddningstjänstens ankomst tills taket brann i en fullt utvecklad brand.
Räddningsledaren beslutade att samtliga 42 lägenheter måste evakueras samtidigt som man inriktade sig på att låta takkonstruktionen brinna och förhindra spridning nedåt. Det handlade naturligtvis främst om att rädda liv.
Rökdykare gick igenom trapphusen och knackade dörr för att få ut alla boende. En del lägenheter var låsta sedan dess invånare redan tagit sig ut. Brandmännen fick bryta upp dörrarna för att säkerställa att ingen fanns kvar. 26 av 42 lägenheter och 10 av 14 förråd fick brytas upp i en mycket omfattande och arbetskrävande insats.
Under början av natten blev närbelägna Lokalen samlingsplats för evakuerade, men Lokalen blev snabbt fylld och beslut togs om att i stället använda Västerledsskolans matsal, som ligger över en kilometer bort, vilket är alldeles för långt bort, enligt Hans Granholm.
– Där skulle man ha fått till något annat. Man kunde till exempel ha kört dit en eller två bussar och haft som samlingsplats, säger han.
I sin utvärdering lyfter brandmästaren särskilt fram evakueringen och krishanteringen. Ingen skadades allvarligt fysiskt, men det var en traumatisk upplevelsen att tvingas ut ur sitt hem mitt i natten och se det brinna.
– Det är den största branden som vi har haft i Enköping med så många evakuerade. Vad gör man med 63 personer mitt i natten? Det är inte lätt, säger han.
Granholm har en rad förbättringsförslag i sin utvärdering, bland annat gällande rutiner vid evakueringar, bemötande och information.
Ett tydligt misstag var när en obehörig person tilldelades uppgiften att hantera ett av brandslangarnas strålrör. Civilpersonen skulle ha förts bort omgående, dels av säkerhetsskäl men också för att han saknade kunskap. "Förmodligen är det en av flera bidragande orsaker till omfattande vattenskador i det övre bjälklaget".
Brandorsaken är inte utredd. Men branden började på en balkong till en lägenhet på tredje våningen.
Takkonstruktionen gjorde att elden snabbt kunde sprida sig i hela taket. Frigolitskivor längs med hela takfoten fungerade som snabbt brinnande stubintråd. Sadeltakets vind var helt öppen.
Det nu renoverade huset har fått en betydligt säkrare takkonstruktion, men samtliga intilliggande hus har likadan konstruktion som det branddrabbade hade. En hel del andra byggnader i Enköping har snarlika takkonstruktioner.
– Tyvärr är det sannolikt att något liknande kommer att hända igen, säger Hans Granholm.