Tuffa tider för lokala matproducenter

Många lokala mathantverkare har en tuff situation med höga elpriser, höjda räntor och minskad köpkraft hos kunderna.

"Så länge restauranger och konferensanläggningar fortsätter att beställa kämpar vi på" säger Marih och Ramon Jonsson vid Skogsbackens ost i Örsundsbro som även säljer ostarna i sin lilla gårdsbutik. Det som oroar dem mest nu är de nya livsmedelsreglerna som ökar kostnaderna för inspektonerna markant.

"Så länge restauranger och konferensanläggningar fortsätter att beställa kämpar vi på" säger Marih och Ramon Jonsson vid Skogsbackens ost i Örsundsbro som även säljer ostarna i sin lilla gårdsbutik. Det som oroar dem mest nu är de nya livsmedelsreglerna som ökar kostnaderna för inspektonerna markant.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2023-03-25 11:00

Enligt en enkätundersökning som Eldrimner, Nationellt centrum för mathantverk, gjort bland mathantverksföretag i landet är osäkerheten stor inför framtiden och flera uppger att de kan tvingas lägga ned om inte situationen förbättras.

Vid det lokala mejeriet Skogsbackens ost utanför Örsundsbro, som säljer sina ostar på marknader, till butiker och restauranger, har man inte märkt av en minskad försäljning ännu.

– Ost är något man unnar sig ändå, man köper ju bara lite åt gången. Och så länge vi har kvar restauranger och konferensanläggningar som kunder fortsätter vi kämpa men om lågkonjunkturen slår till och vi inte får leverera vet jag inte hur det går, säger Marih Jonsson som driver mejeriet tillsammans med maken Ramon.

undefined
Många lokala mathantverkare vittnar om en tuff situation i den enkätundersökning som gjorts av organisationen Eldrimner. Ökade kostnader och minskad köpkraft hos konsumenterna märks tydligt för företagen. Osten som Skogsbackens ost tillverkar i Örsundsbro säljer dock bra fortfarande.

Omkostnaderna har ökat markant, men de installerade solceller redan för fyra år sedan vilket underlättar när elpriserna stiger.

Nu är det de nya reglerna från livsmedelsverket som oroar mest där beräkningen av kostnaderna för livsmedelskontroller har ändrats.

Enligt den nya beräkningen kan Skogsbackens ost få en avgiftshöjning från 6 500 kronor till 45 000 per år. Men uppgifterna från livsmedelsverket är oklara och svåra att tyda.

– Osäkerheten är enorm. Men med den höjningen vet jag inte om jag vill fortsätta, jag vill inte lägga mer pengar på kontroller så det kanske är dags för en tidig pension, säger Marih.

undefined
Susanne Lindqvist vid Sussies gårdsbageri i Bälsunda märker av de ökade kostnaderna för el och råvaror. "Nu planerar jag bara för max ett år i taget, sen får vi se" säger hon.

Vid Sussies gårdsbageri i Bälsunda öster om Enköping kommer en jämn ström kunder under förmiddagen för att handla bröd som Susanne Lindqvist har bakat.

Hon märker av de ökade kostnaderna för produktionen med höjda elpriser och dyrare råvaror.

– Smör, nötter och torkad frukt har ökat jättemycket i pris. Vissa bröd funderar jag att ta bort ur sortimentet och bara baka på beställning, jag tänker jättemycket på svinnet nu både för ekonomin och med tanke på miljön, säger Susanne.

Brödförsäljningen har minskat men kafégästerna har snarare ökat, kafébesök är något man unnar sig i bistra tider.

Tack vare gårdsbageriets läge går affärerna ändå runt.

– Läget har jättestor betydelse. Det här är en genomfartsväg, många pendlare tar vägen mot Stockholm. Sen är det en otrolig skillnad på sommaren, det är Mälarnära och många sommarstugegäster här, säger Susanne.

Tidigare gjorde hon längre planer för verksamheten, nu tar hon max ett år i taget.

– Visst finns en oro för hur länge det ska gå. Men än ger jag inte upp, vi får se hur det går längre fram i vår.

undefined
Gunnel Lindgren som har fritidsboende vid Siggefora camping, brukar stanna till och handla vid Sussis gårdsbageri när hon passerar. "Jag vill stötta de lokala företagen och sen är det gott med hembakt bröd" säger Gunnel och köper två matbröd av Susanne Lindqvist.

Föreningen Fjärdhundraland har 150 medlemmar i närområdet med företag inom besöksnäring och mathantverk. Enligt föreningens ordförande Thomas Björk märker många av företagen av de ökade kostnaderna.

– Det är helt klart tufft men det är svårt att säga vart det tar vägen. Jag upplever ingen större oro för tillfället men känslan är att man inte höjer priserna så mycket som man egentligen behöver göra.

Säsongen 2022 gav ett uppsving för det lokalproducerade.

– Köpmönstret ändrades under pandemin och gick mer mot småskaligt och närproducerat. Sen blir vi även fler företag i föreningen vilket ger en positiv effekt. Exempelvis så lockar fler kaféer i närområdet ännu fler besökare, vi utgör en grund som gör att företagarna vågar satsa, säger Thomas Björk.

Det stora orosmolnet menar även han är de nya reglerna kring livsmedelskontroller.

– Det är fler regler och fler besök vilket ökar kostnaderna för företagen. Byråkratin blir bara värre trots att man sagt att den ska minska.

Livsmedelskontroll

Livsmedelsverkets nya modell för kontroll av livsmedelsföretag har fått kritik då den anses missgynna småföretag.

Företag som exempelvis producerar hantverksmässiga livsmedel av många olika sorter klassas i högre risk och får därför fler kontroller.

Enligt livsmedelsverket kommer individuella justeringar att göras för de mindre företagen för att de inte ska drabbas hårt av höjda avgifter.

Faktureringen för kontrollerna ska ske mer sällan för små företag och kostnaden kan då upplevas som högre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!