Nu förstärks laddinfrastrukturen i Enköping

Den snabba ökningen av elbilar får Mälarenergi att satsa på nya laddstationer i Enköping.

Antalet laddbara elbilar har ökat kraftigt de senaste åren och behovet av laddinfrastruktur blir allt större. Idag finns ett tiotal laddstationer med sammanlagt ett 60-tal laddplatser i Enköping, här laddstolpen vid Fridegårdsparken, men fler är på gång.

Antalet laddbara elbilar har ökat kraftigt de senaste åren och behovet av laddinfrastruktur blir allt större. Idag finns ett tiotal laddstationer med sammanlagt ett 60-tal laddplatser i Enköping, här laddstolpen vid Fridegårdsparken, men fler är på gång.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2023-03-23 17:00

De senaste fem åren har antalet laddbara elbilar i Enköping ökat från 203 till 1 566. Det är en ökning från 0,86 procent till 6,4 procent av samtliga bilar i trafik i kommunen.

Ökningen av laddbara bilar är kraftig i hela landet, under 2022 var de nio procent av alla bilar i trafik enligt myndigheten Trafikanalys. 

Det ställer allt högre krav på laddinfrastruktur, inte minst i Enköping med sitt storstadsnära läge vid E18.

undefined
Mälarenergi satsar på laddstationer i Enköping i samarbete med kommunen. Två stationer för snabbladdare beräknas bli klara senare delen av året vid Rådhusgatan och vid Ica Maxi där även destinationsladdare planeras.

I ett samarbete med Enköpings kommun satsar nu Mälarenergi i Västerås på fem nya laddstationer i Enköping med sammanlagt 48 laddplatser.

– Det finns ett stort behov av laddstationer i hela Mälardalsregionen och Enköping är intressant för oss med ett större vägnät och E18. Vi letar efter bra platser där folk pendlar, säger Misagh Mogadasi, chef för marknad och försäljning vid Mälarenergi.

Redan till sommaren räknar man med driftstart för destinationsladdning, som har lite längre ladd-tid, vid Lillebergsgatan, Idrottsallén och Resecentrum.

Två stationer för snabbladdare beräknas bli klara senare delen av året vid Rådhusgatan och vid Ica Maxi där även destinationsladdare planeras.

Laddstationerna blir tillgängliga för allmänheten och hålls öppna dygnet runt hela året.

– Man betalar via en app men för att underlätta betalningen vid snabbladdstationerna kommer betalterminaler att införas där, säger Misagh Mogadasi.

undefined
Tio platser för destinationsladdning byggs på Traktorparkeringen på Lillebergsgatan.

Dialogen med Enköpings kommun har varit viktig för satsningen. Kommunen har upplåtit mark på kommunala parkeringsytor till Mälarenergi för etableringen av laddstolparna.

– Att hitta rätt plats i befintliga parkeringsmiljöer är viktigt, likaså kapaciteten i nätet men vi har en bra dialog med Eon. Vi har även dialog och avtal på gång med markägaren vid Ica Maxi, säger Misagh Mogadasi.

För satsningen på laddinfrastruktur i Enköping har Mälarenergi fått drygt 2,6 miljoner i statliga bidrag genom Klimatklivet. Det finansierar ungefär 70 procent av kostnaderna.

– Det ger oss helt klart en lägre nettoinvestering men det styr inte satsningen vi gör, vi bygger anläggningar även utan stöd, säger Misagh Mogadasi.

År 2035 blir det stopp för försäljning av fossildrivna bilar enligt EU:s beslut.

– Det är inte jättelångt bort och som kommunalägt energibolag måste vi vara proaktiva om omställningen ska kunna göras, säger Misagh Mogadasi.

Enligt sajten chargefinder.se finns det i nuläget tio offentliga laddstationer i Enköping med ett 60-tal laddplatser.

undefined
På parkeringen vid Enavallen och minigolfbanan byggs tio stolpar för destinationsladdning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!