Stor efterfrågan på valpar oroar

Många skaffar valp i coronatider, men det finns en oro för vad om händer med hundarna till hösten.

”Vi får mycket intresseanmälningar från personer som vill ha mindre hundar. Om det kommer bli fler omplaceringar till hösten är svårt att säga i nuläget” säger Lovisa Lindell från hundstallet i Stockholm som besökte Enköpings djurklinik med hunden Lexus.

”Vi får mycket intresseanmälningar från personer som vill ha mindre hundar. Om det kommer bli fler omplaceringar till hösten är svårt att säga i nuläget” säger Lovisa Lindell från hundstallet i Stockholm som besökte Enköpings djurklinik med hunden Lexus.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2020-06-07 06:00

Den rådande coronapandemin gör att intresset för att skaffa hund ökat markant. Många arbetar hemifrån och semesterplanerna kanske har gått om intet. Då är det frestande att köpa en valp som man längtat efter länge.

Hos Svenska kennelklubben (SKK) har antalet nyregistrerade hundar ökat med tio procent under våren jämfört med samma period förra året. På sajten Köpahund.se, som drivs av SKK, har antalet besökare ökat med 90 procent.

– Vi märker att det är mycket valpar och att alla är tingade, det är hårt tryck på uppfödarna. Folk ringer innan kullarna är födda och lägger handpenning trots att valpen kanske bara är någon dag gammal och man inte vet om den klarar sig, säger djursjukskötare Matilda Nyberg vid Enköpings djurklinik.

Även katter är det stor efterfrågan på. Priserna på en huskatt har rakat i höjden till flera tusen kronor.

– Kattungar blir tingade på några minuter. För en huskatt får man betala minst 3000 kronor, säger djurvårdare Amanda Lavén.

Vid kliniken känner man en oro för vad som kan hända till hösten, när vardagen tar vid och arbetet inte längre sköts hemifrån.

– Man måste verkligen tänka igenom om man har tid med en hund om man inte jobbar hemma längre. Finns det plats på hunddagis? Har man råd? Det är inte billigt med vaccination, försäkring, mat och veterinärvård, säger Matilda Nyberg.

Oro finns också för att oseriösa uppfödare gör sig pengar på den ökade efterfrågan på valpar. Populära blandrashundar kan kosta upp mot 40 000 kronor.

– Normalt får man ge mellan 12000 och 15000 för en hund med stamtavla där uppfödaren följer ett avelsprogram och rasens sjukdomshistoria. Tyvärr har man inte alltid samma koll när det gäller blandraser, säger veterinär Lotta Öhman.

Hon menar dock att blandraser är hel ok, om man vet var den kommer ifrån, vilka föräldrarna är och hur aveln sköts. 

– När det finns en marknad är det lätt att avla på en hund bara för att den är söt. Men det är väldigt viktigt att avla på friska individer oavsett ras, annars kan det bli djuren som får lida, säger Lotta Öhman.

Vid katthemmet Hitta katten i Enköping uppmanar föreståndare Annika Rutanen de som vill skaffa katt att tänka till.

– Ska man ha innekatt bör det vara två om det är ungar. Lämnas en ung katt ensam hela dagen blir den understimulerad och risken är att den skaffar sig olater, som att klösa möbler eller kissa på fel ställen. Det är deras sätt att tala om att de mår dåligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!