Stöket på Coop fortsätter – unga i grupper stjäl i butiken

Unga i stora klungor fortsätter att ta sig rätten att gå in i butiken och stjäla, bråka och hota personal. Situationen har blivit ohållbar och nu vänder sig butikschefen direkt till gymnasieelevernas föräldrar.

Magnus Engblom är butikschef på Stora Coop i Enköping. För att skapa en tryggare arbetsmiljö jobbar personalen inte ensamma och de har överfallslarm och kan kontakta vaktbolaget som kan vara där på fem minuter. Magnus Engblom lägger mycket tid och resurser på detta på grund av hot och stölder.

Magnus Engblom är butikschef på Stora Coop i Enköping. För att skapa en tryggare arbetsmiljö jobbar personalen inte ensamma och de har överfallslarm och kan kontakta vaktbolaget som kan vara där på fem minuter. Magnus Engblom lägger mycket tid och resurser på detta på grund av hot och stölder.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2024-08-31 05:00

Nyheten i korthet

  • Stora Coop i Enköping upplever återkommande problem med gymnasieelever som stjäl, bråkar och hotar personal. Butikschefen Magnus Engblom har skrivit ett öppet brev till elevernas föräldrar om problemet.
  • Situationen har eskalerat, med ungdomar som kastar varor och skapar otrygghet för både personal och kunder. Snatteri och bråk sker inte bara under skoltider, utan även på kvällar och helger.
  • Butikschefen, Magnus Engblom, föreslår att konsekvenser borde införas för föräldrarna, som att ungdomar som snattar inte får ta körkort förrän de fyller 19. Han menar att alla vuxna har ett ansvar för ungdomarnas beteende.

Skolterminen har börjat och därmed börjar också en höst med farhågan att det ska bli bråk och stök och hot igen inne på Stora Coop i Enköping. Personalen tvingas så gott som varje dag uppleva obehaget när klungor om 30-40 ungdomar kommer från Westerlundska gymnasiet tvärs över gatan för att handla, men även för att högljutt stöka runt och snatta.

Förra hösten gick överfallslarmet vid sex tillfällen på en månad.

– Nu försöker vi stävja det. Våra medarbetare ska kunna jobba i lugn och ro utan att behöva bli hotade eller hamna i slagsmål med snattare, säger butikschef Magnus Engblom.

Han har skrivit ett öppet brev som riktar sig till föräldrar och elever på gymnasiet. Han tycker att det här är ett problem som alla vuxna har ansvar för.

– Det här har eskalerat och blivit otäckt. Ungdomar som kommer in och börjar kasta drickor och bananer mellan sig där drickor tappas och går sönder. Ungdomarna kanske inte tänker på hur de uppfattas. Men om man kommer i vägen kanske man kommer till skada, upplever en del kunder som blir rädda, framför allt barn och äldre.

Enligt Magnus Ekblom är det inte enbart på skolrasterna det är problem.

– Det är samma sak på kvällar och helger. Parkeringen här ute har blivit en ungdomsgård där det stökas och skräpas ned. Busshållplatsen till skolan ligger precis utanför parkeringen och det händer att vi har 120 ungdomar som står precis utanför vår butiksentré för att vänta på bussen.

undefined
Stora Coop i Enköping brottas med flera olika problem. Ungdomar som går på gymnasiet kommer in i butiken och snattar och är hotfulla mot personal. Kunder känner sig rädda. Dessutom finns det "snuskggubbar" som kommenterar den yngre kvinnliga personalen sexistiskt, berättar butikschefen Magnus Engblom.
undefined
Westerlundska gymnasiets rektor Daniel Hellström är mycket upprörd över att elever går över till Coop för att snatta, stjäla, stöka runt och skapa obehag för kunder och personal. "Det är rent ut sagt skamligt att vi ens ska behöva ha denna diskussion och att Coop ska behöva hantera det som nu sker. Problemet är som alltid att de som berörs inte så ofta tar åt sig av dessa resonemang. Vi vet alla att de allra flesta elever vi har aldrig skulle bete sig som ett antal gör." säger rektorn.
undefined
Coops parkering en solig dag. På kvällar och helger förvandlas den till en ungdomsgård med buskörning med mopeder, EPA- traktorer, mopedbilar och andra fordon. Ungdomar håller till där och skräpar ner och stökar runt, enligt butikschefen.
undefined
Stora Coop i Enköping har blivit ett tillhåll för ungdomar som går på gymnasiet tvärs över gatan. "Det är synd att vi inte kan ha det här som en trevlig mötesplats i lilla Enköping. Vi har större flöde av människor här under ett dygn än det är på Stockholms central. Förstör inte det utan låt detta i stället vara en bra mötesplats" säger butikschef Magnus Engblom.
undefined
Magnus Engblom är butikschef på Stora Coop i Enköping. För att skapa en tryggare arbetsmiljö jobbar personalen inte ensamma och de har överfallslarm och kan kontakta vaktbolaget som kan vara där på fem minuter. Magnus Engblom lägger mycket tid och resurser på detta på grund av hot och stölder.

Magnus Engblom berättar vidare.

– Det handlar ofta om att eleverna fuskar med att betala. De tar två drickor och betalar för en. När de ertappas svarar de "det är väl inte så farligt" Man vi har 3 000 kundbesök vare dag, så om alla skulle tycka att man inte behöver betala, då kan vi bli tvungna att höja priserna och vem ska betala för det. Det kan blir deras mamma och pappa som måste betala för att du stjäl.

De som åker fast är kaxiga. Det är då som personalen ibland hamnar i handgemäng med dem. Även föräldrar som blivit kontaktade av butikschefen har varit mindre trevliga.

– Tyvärr får jag inte alltid en bra respons tillbaka utan jag möts ofta av irritation och kommentaren "det var väl inte så farligt". En del försvarar det med att det är pojkstreck och tar det inte på allvar. Men enligt polisen är just snatteri en väg in i grövre brottslighet.

Magnus Engbloms 77 anställda tvingas lära sig att jobba med säkerhetsutrustning bara att kunna sköta sitt butiksjobb. 

– Jag lägger väldigt mycket tid och resurser på att skapa en bra arbetsmiljö. Vi har mycket samtal kring otrygghet på jobbet. Personal har varit på rättegångar och jag har varit på flera rättegångar som har handlat om hot och våld i butiken.

Magnus Engblom tycker att något måste ske. Butikspersonal och kunder ska inte behöva acceptera det här.

– Det är ett gemensamt ansvar för oss vuxna för vilken typ av samhälle vi ska ha. Någon form av uppstyrning behövs. För allas trevnad. Vi har bra samarbete med skolan och kommer att diskutera med elever på dialogmöten.

Men det kommer inte stanna där. Föräldrar till ungdomar som begår brott i butiken, kan förvänta sig besök av polisen.

– Nytt för i år är att vi har tydligare kameraövervakning. Vi har bra samarbete med polis och vaktbolag. Så även om den som stjäl kommer undan just då, så kan det vara så att polisen står och knackar på dörren vid middagen där hemma vilket blir en otrevlig överraskning för föräldrarna.

Magnus Engblom tycker att det borde bli konsekvenser för föräldrarna.

– Det skulle behövas riktiga straff. Till exempel att om du åker dit för snatteri så borde du inte få ta körkort förrän du fyller 19. Om en EPA-traktor är rimmad, så blir det ju påföljd för mamman och pappan. Men om barnet snattar, då blir det inga konsekvenser.

Även gymnasieskolans rektor Daniel Hellström tycker att situationen är oacceptabel.

– Vi på skolan är fruktansvärt upprörda över att myndiga och nästan myndiga personer tar sig rätten att gå in i en butik för att stjäla, bråka och hota. Vi kommer hjälpa till att identifiera personer som polisen ber om hjälp kring.

– Det är skamligt hur ett antal personer uppför sig. De skulle aldrig göra detta om deras föräldrar var med. Det betyder ju att alla kan skilja på rätt och fel men väljer att göra fel. Jag anser att detta till stor del är något som vårdnadshavare har delansvar i. Vi som skola ska fostra men inte uppfostra, säger Daniel Hellström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!