– Vi har systematiserat kontrollerna. Anledningen är att vi införde en e-tjänst förra året där återansökningar kan göras digitalt, säger Camilla Johansson, avdelningschef vid socialförvaltningen.
Tidigare skulle de som sökte försörjningsstöd lämna in många handlingar även vid återansökan, exempelvis kontoutdrag, inkomstuppgifter och fakturor. Kontroller gjordes då manuellt.
Med den nya e-tjänsten för återansökningar krävs färre handlingar, men för att utbetalningar inte ska göras på felaktig grund har man infört stickprovskontroller.
– Varje månad väljer systemet slumpmässigt ut fem procent av dem som ansöker om stöd, det är inte vi på förvaltningen som gör urvalet, säger Camilla Johansson.
Under 2019 upptäcktes en person som fått felaktigt försörjningsstöd utbetalat om 120 220 kronor. Förra året, när stickprovskontrollerna införts, registrerades fem felaktiga utbetalningar om sammanlagt 102 241 kronor.
– Men jag kan inte säga att fusket ökat, det är inte mer nu än tidigare, säger Camilla Johansson.
Ofta handlar det om mindre summor, några tusen kronor, och det varierar mycket från år till år.
– Vi kommer att fortsätta kontrollerna, det är skattepengar det handlar om och dem måste vi värna, säger Camilla Johansson.
Försök till fusk polisanmäls och den som har möjlighet får betala tillbaka pengarna. Även om man ertappats med fusk får man ansöka om försörjningsstöd igen, bidraget är behovsprövat och förvaltningen kan inte säga nej till ansökan.