Rattsurfare i Enköping när EP gjorde stickprov

Mörkertalet för antalet rattsurfare uppskattas vara stort. – Det är ett beteende som inte är tillåtet, men man väljer att chansa, säger polisen Christoffer Ehrning.

Rattsurfning är ett brott sedan 1 februari 2018, enligt trafikförordningen, 10 e §.

Rattsurfning är ett brott sedan 1 februari 2018, enligt trafikförordningen, 10 e §.

Foto: Johan Nilsson/TT

Enköping2021-07-14 06:00

Klockan är 9.46 och räknandet börjar. Under 12 minuter swishar 51 bilar förbi på Doktor Westerlundsgata in mot centrum, strax före att fartbegränsningen går från 50 till 30. Tre av förarna sitter med mobilen i handen.

– De här metrarna som du inte tittar på vägen, så kan du ju köra på någon. Ett barn, en cyklist eller en annan bil, säger Christoffer Ehrning, polisassistent i Enköping-Håbo.

På två sekunder hinner bilen rulla 22 meter om en kör 40 kilometer i timmen, uppger transportstyrelsen. 

Klockan är 10.28. 247 fordon dundrar förbi i runt 110 kilometer i timmen på E18 under 12 minuter. Tre av förarna håller telefonen mot örat med handen. Något senare, klockan 11.08 på Fjärdhundragatan, rullar 92 bilar förbi under samma tidspann. Två förare håller telefonen mot örat med handen. En förare sitter och ser ner i knät medan bilen rullar, men om hen har telefonen i knät framgår ej.

undefined
Det är trots allt inte så många som rattsurfar på E18 när EP undersöker saken.

Christoffer Ehrning berättar att polisen stöter på rattsurfare både på motorväg och inne i Enköping och Bålsta. På motorvägar brukar ett tydligt tecken vara att bilen vinglar i körfältet.

– När vi kör om så ser vi att de sitter med telefonen.

Antalet utfärdade böter för rattsurfing har ökat. År 2019 var det 71 fall, 2020 steg det till 99 och bara hittills i år har det varit 124 fall i Enköping, uppger polisen i Enköping-Håbo. Även i Håbo ser det ut att öka. År 2019 var det 24 fall i kommunen, år 2020 ökade det till 43 och hittills i år är man upp i 39 registrerade fall. Att hålla en mobil i handen, oavsett om en pratar i telefon, scrollar igenom sociala medier eller kollar kartan samtidigt som en kör är sedan 2018 ett brott som kan leda till böter på 1 500 kronor.

– En del säger till oss att "jag pratade inte i telefon", med det handlar inte om att du inte pratade i telefon. Du får inte ha telefonen i handen.

undefined
Christoffer Ehrning, polisassistent i Enköping.

Många som kör för fort pratar också i telefon.

– När vi haft trafikkontroller så missar de att polisen står och vinkar in dem. Det är nästan så att man behövt hoppa åt sidan.

Christoffer Ehrning är övertygad om att mörkertalet är stort utöver de fall de rapporterar.

– Det händer ju märkliga olyckor, som att man av okänd anledning hamnat i diket på en raksträcka. Men det är svårt att veta om telefonen är orsaken, föraren kan också ha missbedömt hastigheten, brustit i uppmärksamhet eller somnat till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!