Efter ett halvår på sitt nya jobb tycker Daniel Jansson Hammargren att han börjar få någorlunda koll på "sin" kommun. Som högsta tjänsteman, med en månadslön på 128 000 kronor, är det han som har det yttersta ansvaret för att se till så politikernas beslut genomförs.
Och han fick en rivstart. Redan under första arbetsdagen i oktober tvingades han vara med och berätta för media hur kommunen ska handskas med de stigande räntorna, el- och matpriserna och allt annat som förändrats på kort tid.
– Ja, det blev full fart direkt, konstaterar han.
Daniel Jansson Hammargren kom närmast från Kumla där han varit kommundirektör i fem år. När han slutade det jobbet kände han sig stolt.
– Jag lämnade en välmående kommun med ordning och reda och kände att jag hade gjort det jag kunnat. Det är väl det jag tar med mig därifrån; ordning och reda. Så vill jag ha det.
Och vad såg du när du kom till Enköping?
– Jag såg en kommun med extremt stor tillväxt och stora investeringsbehov. En kommun som står i ett vägskäl, Enköping är inte längre en liten kommun och det måste vi förhålla oss till, säger han.
Att förhålla sig till det menar han exempelvis betyder att arbetssätt och organisation måste ses över för att få en hållbar utveckling. Detta arbete har Daniel Jansson Hammargren redan inlett. Ett av de första uppdragen han fick av politikerna var att hitta besparingar på drygt 55 miljoner kronor och snart ska han presentera ett utkast till ett sådant åtgärdspaket för politiken.
– Som jag sagt tidigare, det blir inte någon klang- och jubelföreställning. Men jag tycker man ska ha perspektiven med sig. Budgetramen innehåller över tre miljarder. 55 miljoner är inte två procent av det.
Kommer Enköpingsborna att märka av besparingarna?
– Det beror på. Vi kanske skjuter på vissa investeringar och underhåll och då är det klart att folk kan märka det.
Daniel Jansson Hammargrens fokus ligger inte enbart på besparingar och neddragningar. Vid sidan om kärnverksamheterna vård, skola och omsorg vill han vara mån om att skapa trivsel och stötta näringslivet.
– Man ska kunna leva och bo i en kommun och tycka att det är kul också. Folk ska vara stolta över saker som händer här, säger han.
Planer och funderingar är ännu i sin linda men en utveckling av besöksnäringen finns definitivt på hans agenda. Han pratar om trevliga arrangemang tillsammans med föreningslivet och näringslivet.
– En hel del finns ju och görs redan men jag saknar en röd tråd för hur man ska stärka såna saker på flerårsbasis.
– När folk har trevligt händer det saker. Och det är inga stora pengar jag pratar om, när alla är med skapar det synergieffekter i hela samhället, säger han.
En växande kommun med stora möjligheter var det som lockade honom att söka jobbet när företrädaren Ulrika K Jansson slutade efter bara något år på posten.
– I Enköpings görs massa bra saker och många projekt har dragits igång; Årets stadskärna, Viable cities, förstudie i social hållbarhet. Men nu måste vi sy ihop det. Intentionerna är goda men de kräver uthållighet och det ska jag försöka bidra med.
En enskild sak som han tror är mycket viktig att lösa för kommunens anseende är stattgropen vid torget.
– Att folk går omkring och pratar om den där gropen och skrattar är inte ett dugg kul. Därför har jag involverat mig och försöker driva på frågan, kopplat till den som har markanvisningsavtalet. Det där är kanske en fråga som en kommundirektör inte ska lägga sig i men jag har gjort det för jag tycker det är så viktigt att det händer något. Vi måste komma vidare.
Daniel Jansson Hammargren beskriver sig som en pragmatisk person som inte låter sig stressas så lätt. Att vara högsta chefen för cirka 4 000 medarbetare skulle annars kunna oroa vem som helst.
– Men man måste förstås stå för sin linje. Och sköter man allt rätt så kan man vara trygg. Sen kommer inte alla att hålla med mig om allt men så är det i en så stor organisation, säger han.
När Daniel Jansson Hammargren fick jobbet i Enköping skaffade han sig en liten lägenhet i Fanna, för att kunna bo på orten där han jobbar. Hemma hos familjen i Örebro försöker han vara tre nätter i veckan.
– Jag börjar få in lite rutiner men det är klart att det blir en del långa arbetsdagar när jag är kvar i Enköping, säger han.