En förändring i socialtjänstlagen gör att spelmissbruk nu likställs med missbruk av alkohol och droger. Personer med spelproblem får då samma rätt till hjälp som exempelvis personer med drogproblem.
Det innebär att kommuner och landsting får ansvar för att förebygga spelproblem och skyldighet att erbjuda stöd och behandling till personer som har allvarliga problem med spel om pengar.
– Från årsskiftet ska vi kunna möta upp den här gruppen med råd och stöd. Men det är inget nytt fenomen för oss, det kommer ofta personer som har problem med spel i kombination med andra livsproblem, säger Elisabeth Kantor, socialchef vid Enköpings kommun.
Ansvaret för den nya målgruppen kommer att ligga inom socialförvaltningens öppenvård och personal vid Nyängens öppenvårdsmottagning får utbildning för att kunna möta de nya kraven.
– Det handlar om att lära sig fler metoder, förhållningssätt och bemötande. Men många av de metoder vi använder oss av idag är applicerbara även på den här målgruppen, säger Elisabeth Kantor.
Utmaningen tror hon kan bli att hitta relevant vård för personer med en svår problematik.
– Det gäller att hitta behandlingshem för dem, det finns inte många idag. Vi måste upphandla tjänsten men vi har ramavtal med aktörer som jobbar med andra beroendeproblem och jag tror att de kan jobba även med de här problemen.
Om det nya ansvaret kommer att innebära en ökad kostnad för förvaltningen vet man inte idag.
– Men min bedömning är att vi klarar det inom ramen för de resurser vi har, säger Elisabeth Kantor.
Hur stort behovet med hjälp för spelproblem är i Enköping vet man inte i dagsläget.
– Men jag skulle bli förvånad om vi inte hade de här problemen. Vi kommer att följa det här och se hur stort inflödet är och rapportera det till socialnämnden, säger Elisabeth Kantor.
Att ansvaret för spelberoendet nu tydliggörs tycker hon är bra.
– Vi har ett pågående arbete och dialog med region Uppsala, om vem som gör vad, sedan tidigare. Det blir samma för eventuella insatser när det gäller spelberoende, säger Elisabeth Kantor.
Enligt socialstyrelsen uppgifter har cirka två procent av den vuxna befolkningen spelproblem. Drygt 30 000 personer bedöms ha så allvarliga problem att det klassas som ett beroende.
Men även anhöriga drabbas. Nära 170 000 anhöriga, varav hälften är barn, lever i samma hushåll som en person med spelproblem.