Somnade med spöt i sjön - döms för tjuvfiske

En Enköpingsbo och hans vänner hade löst fiskekort i en sjö i Gästrikland. Men bara fram till midnatt. Mitt i natten slog en fisketillsyningsman till, och nu döms Enköpingsbon för tjuvfiske. Trots att han sov när spöt låg i vattnet.

Enköpingsbon somnade ifrån spöt - döms för tjuvfiske.

Enköpingsbon somnade ifrån spöt - döms för tjuvfiske.

Foto: Larry Steagall

Enköping2021-09-23 10:30

Det är en gedigen polisutredning av Gävleborgspolisen för att utreda ett brott mot fiskelagen som Enköpingsbon ska ha begått. Utredningen är på ett hundratal sidor, och förhör har hållits med en handfull personer. Trots att Enköpingsbon och en "kumpan" erkände direkt.

Bakgrunden var att Enköpingsbon och ett gäng kompisar åkte till en sjö i Gästrikland för att fiska. De löste fiskekort, men kunde bara lösa 12-timmarskort. Vännerna slog upp tält, fiskade och framåt kvällen inmundigades en del alkohol. Enligt vännerna var det väldigt trevligt och mycket alkohol. Enköpingsbon erkänner att han blev en aning berusad, gick och lade sig - och glömde spöt i vattnet.

Klockan 05.45 slog en fisketillsyningsman till mot Enköpingsbon och vännerna. Fisketillsyningsmannen väckte samtliga för kontroll av fiskekort och kunde konstatera att samtligas fiskekort hade gått ut vid midnatt. Ett tiotal linor låg fortfarande kvar i vattnet, och tillsyningsmannen kallade på förstärkning. Tillsammans med en kollega konfiskerade han alla spön och polisanmälde vännerna för brott mot fiskelagen.

Enköpingsbon erkände direkt och säger i utredningen att han är villig att betala 150 kronor för ett nytt fiskekort - men han vill ha tillbaka sitt spö som kostade cirka 6 000 kronor vid inköp.

Enköpingsbon döms 6 000 kronor i böter - samt 150 kronor för ett fiskekort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!