Svårare att rekrytera sommarvikarier till omsorgen

Semestrarna närmar sig men inom omsorgen är det allt svårare att få tag på vikarier som kan avlösa den ordinarie personalen under sommarmånaderna.

”Det är roligt att jobba inom vården och de flesta trivs med sina jobb, tyvärr flödar det mycket negtiva uppgifter i media om vården som kan påveka vilja att söka vikariaten”, säger   Camilla Johansson-Eltermann, resultatenhetschef för Trögdshemmet och Tallgården.

”Det är roligt att jobba inom vården och de flesta trivs med sina jobb, tyvärr flödar det mycket negtiva uppgifter i media om vården som kan påveka vilja att söka vikariaten”, säger Camilla Johansson-Eltermann, resultatenhetschef för Trögdshemmet och Tallgården.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2022-05-11 06:00

Det blir allt svårare att rekrytera sommarvikarier till omsorgen. Det vittnar flera kommuner om runtom i landet, så även Enköping.

– Vi ser att man är allt mindre benägen att jobba extra under sommaren och då bara i kortare perioder, säger Maria Palm, äldreomsorgschef vid Enköpings kommun.

Semesterschemana är lagda för de anställda inom äldreboenden, hemtjänsten, LSS och socialpsykiatrin, men ännu fattas vikarier som ska täcka upp för den ordinarie personalen mellan juni och augusti.

– Vi vet sedan tidigare att många ansökningar kommer in sent och vi har hopp om att det kommer att reda ut sig, säger Maria Palm.

Räcker inte vikarierna till får man planera om semesterscheman och i värsta fall se om någon kan skjuta på sin semester.

– Tack och lov är det sällan vi behövt göra så, säger Maria Palm.

Vid Tallgården i Grillby och Trögdshemmet i Lillkyrka finns tolv respektive åtta sommarvikariat men då många sökanden bara vill jobba en kort period behöver man vid exempelvis Tallgården omkring 20 vikarier för att täcka hela semesterperioden på åtta veckor.

– Målet är att ha vikariaten klara i början av maj men nu fick vi åtta avhopp så det är bara att börja om med rekryteringen, säger resultatenhetschef Camilla Johansson-Eltermann.

Hon har varit med några år och har is i magen, det brukar lösa sig och än har man inte behövt flytta eller ställa in någons semester.

– Vi går ut på Facebook, pratar med personal och använder djungeltrumman för att få vikarier. Sen har vi ordinarie personal som ställer upp och flyttar sin semester för att det ska fungera, det är vi otroligt tackasamma för!

Ett problem för arbetsplatserna på landsbygden är att det oftast krävs körkort och bil för att ta sig till jobbet.

Att en negativ bild av vården ofta förmedlas i media tror Camilla är en orsak till svårigheten att rekrytera. Och jobbet med den personliga omvårdnaden upplevs som skrämmande för många.

– Men den biten är det minsta vi gör, det handlar mycket om att prata, umgås och aktivera de äldre. Det är roligt att jobba inom vården, idag har vi anställda som jobbat här mellan sex och 30 år, de trivs!

För att få jobba inom omsorgen måste man vara 18 år och helst ha utbildning och erfarenhet från vården.

– Men rätt person är viktigt, det finns 18-åringar som är otroligt bra inom vården, säger Camilla Johansson-Eltermann.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!