Vid socialförvaltningen beklagar man att Peter upplever att han fått ett dåligt bemötande.
– Man måste ha full respekt för den enskilde vårdnadshavarens upplevelse av situationen. Men socialnämndens ansvar är att göra en bedömning av barnets behov av omsorg och skydd, säger Maria Lundgren, avdelningschef vid socialförvaltningen i Enköping.
Peter har lämnat en fullmakt till EP så hon kan kommentera hans ärende, men då det även berör andra personer begränsar det uttalandena från förvaltningens sida.
Vid ärenden med våld i nära relation gör man enligt socialförvaltningen alltid en bedömning hur barnets behov kan tillgodoses, oavsett om vårdnadshavaren är förövare eller offer.
Därför kan en person som Peter känna sig extra utsatt, trots att han är ett brottsoffer.
Men även i en situation då man är våldsutsatt förväntar socialförvaltningen att man kan skydda barnet, både nu och i ett framtida läge.
Men anser ni att den här föräldern är olämplig trots att de bodde i ett skyddat boende?
– Barnets behov ska tillgodoses på både kort och lång sikt. Det är barnets bästa som är vägledande för bedömningen om barnets behov, säger Maria Lundgren.
Mannen har fått kritik för att han har ett dåligt socialt nätverk, men hur ska han kunna ha kvar sina sociala kontakter då han har skyddad identitet?
– Att leva under skyddad identitet är en oerhört utsatt situation både för barn och vuxna. Det läggs ett väldigt stort ansvar på den våldsutsatte. Det är ett samhällsproblem och där skulle en lagändring behövas, vi har inte verktyg för att ställa krav på förövarna, säger Maria Lundgren.
En väg kan enligt socialförvaltningen vara att flytta förövaren istället för den våldsutsatte men det har inte lagstöd i nuläget. Försök med att erbjuda förövaren att flytta har gjorts i andra kommuner men har inte fungerat så bra.
Att handläggarna skulle ha bristande kompetens när det gäller våld i nära relationer, speciellt gällande män, håller Maria Lundgren inte med om.
– Vi har gjort ett gediget arbete de senaste åren och utbildat all personal inom våld i nära relation och med ett könsneutralt perspektiv.
Däremot menar hon att Peter lyfter en aktuell fråga om brister som finns med många byten av handläggare då det är svårt att rekrytera handläggare inom socialtjänsten. Tjänster måste därför bemannas av konsulter.
– Vi ska se till att det finns en kontinuitet i arbetet, man ska inte behöva byta handläggare. Det är ett problem för socialtjänsten över hela landet, säger Maria Lundgren.
Peter anser att han inte har fått ta del av alla handlingar som berör honom i utredningen. Enligt socialförvaltningen har man dock i de fall där det finns två vårdnadshavare rätt att ta del av den andres utsagor i barnavårdsutredningen.
Får man inte ut handlingar eller är missnöjd med hanteringen av ärenden råder Maria Lundgren att man lämnar in ett klagomål till förvaltningen, det går även att göra en anmälan till IVO.
– Det är viktigt att klaga om man inte är nöjd med bemötande eller hantering av ärenden, vi ska ge ett bra bemötande till människor och vårt arbetet ska ske rättssäkert för den enskilde, säger Maria Lundgren.
Även om ett beslut om omhändertagande överklagas är det enligt Maria Lundgren viktigt att samarbete mellan förälder och handläggare vid förvaltningen fortsätter för att ge barnet tillgång till sin förälder.