Sveriges Radio har den senaste tiden rapporterat om HVB-hemmen med kopplingar till kriminella aktörer.
Rapporteringen utgår från den lista med 18 icke namngivna HVB-hem i mellersta, västra och södra Sverige som polisens Nationella operativa avdelning (Noa) presenterade i en rapport i somras. Rapporten konstaterar att organiserad och släktbaserad brottslighet sannolikt tagit sig in på HVB-marknaden.
Det faktum att polisen valt att inte avslöja namnen på bolagen som driver hemmen har fått exempelvis Stockholms stad att vända sig till kammarrätten i ett försök att få ut listan. Så långt har Enköping inte gått men socialchefen Jonas Boman och avdelningschefen Malin Wahlund på samhällsvården tycker situationen är märklig.
– Att känna till att listan finns men samtidigt inte kunna få reda på vilka som finns på den är djupt otillfredsställande, vi riskerar ju att placera på fel ställe, säger Jonas Boman.
Av Sveriges Radios rapportering har de dock fått kännedom om att ett av bolagen är Allviken, ett HVB-hem där man tidigare placerat unga.
– Men vi har avslutat alla placeringar där, säger Malin Wahlund.
De har själva inga möjligheter att kontrollera de HVB-hem där de placerar unga med omfattande vårdbehov och olika former av sociala problem. Istället förlitar de sig på att den kontrollen är gjord av Sveriges kommuner och regioner, SKR, som tillhandahåller det upphandlade ramavtal som de använder sig av.
– Vi måste lita på att det är gjort i upphandlingen. Och skulle IVO (Inspektionen för vård och omsorg) få in en orosanmälning mot ett hem och de inleder en tillsyn blockeras det i avtalet. På så vis får vi en hint om att något pågår, säger Malin Wahlund.
Att socialtjänsten själv inte kan kontrollera hemmen i förväg tycker inte Jonas Boman är konstigt och förklarar att det är så systemet är uppbyggt.
– Vi har olika uppgifter. Socialtjänsten har ansvar för att de unga får vård. Sen är det den statliga myndigheten IVO som ska garantera kvaliteten på vården, och det måste vi kunna lita på. Alternativet skulle ju vara att vi behöver skapa en egen tillsynsmyndighet, säger han.
När en ungdom väl är placerad på ett HVB-hem görs dock månadsvisa uppföljningar, både med vårdgivaren och den placerade ungdomen, berättar han.
Under senaste tre åren har Enköpings kommuns socialtjänst haft omkring 50 ungdomar placerade på HVB-hem (Hem för vård och boende) eller på någon SiS-institution (statens institutionsstyrelse). I genomsnitt varade varje placering i 206 dagar.
Just nu har man dock inte en enda ungdom placerad på något HVB-hem och bara en på en SiS-institution.
– Vi har gjort ett medvetet val att minska dessa placeringar. Den som har behov av behandling ska förstås få det men vi ser ett bättre resultat för de som vårdas enskilt mot i grupp. All forskning visar också att chansen till framgång blir större när de unga kan få vård på hemmaplan, säger Malin Wahlund.
Minskningen visar sig i siffrorna. 2023 placerades 33 ungdomar på HVB-hem med varierande längd på placeringarna men sammanlagt 9,3 årsplaceringar. Fram till sista november i år hade 22 unga placerats, sammanlagt 3,4 årsplaceringar.
Antalet unga med behov av stöd har inte minskat men eftersom man hellre vill fånga upp dem i ett tidigare skede och undvika placeringar på HVB eller SiS har man utökat vården på hemmaplan, berättar Malin Wahlund. Det kan handla om att ge hela familjen ett utökat stöd så att den unge kan fortsätta bo kvar i hemmet eller stötta upp i familjehemsplaceringar.
– Vi jobbar också mycket mer med att fånga upp de här barnen och ungdomarna i ett tidigt skede, i den så kallade öppenverksamheten, berättar Malin Wahlund.
Hon räknar upp allt från samarbetet med BVC där föräldrar får stöttning till SSPF (samverkan mellan skola, socialtjänst, polis och fritidsverksamhet), fältverksamheten och andra riktade stödinsatser.
Jonas Boman nämner också uppdraget som man nyligen fått från kommunfullmäktige, att erbjuda ännu mer föräldrastöd och tidiga insatser.
– Det är så här vi vill kunna göra för att hålla ner siffrorna på placeringarna. Förhoppningsvis kommer vi att kunna se resultaten inom några år, säger han.