Det har varit en snörik vinter och mer kommer även om den del nu töat bort. Men vart tar snön vägen som körs bort från gatorna i Enköping?
Och får man lägga snö var som helst, finns det miljökrav då snön kommer från förorenade gator?
Frågorna var inte helt lätt att få svar på, turerna hos kommunen och myndigheterna blev många.
Enköpings kommun hade tidigare snöupplag på bland annat Hökens grusplan i Romberga och vid Schäferklubben i Annelund. Men enligt de uppgifter EP fått försvann platserna, Hökens då SJ hade synpunkter på att smältvattnet kunde skada den närbelägna banvallen och området i Annelund hyrdes ut.
Enligt tf gatu- och projektchef Jessica Ingelsson har kommunen nu snötippar i bland annat Örsundsbro, Albäck, Galgvreten och i Grillby. Även vid vissa av dem finns en banvall i närheten att ta hänsyn till.
– Då får vi inte lägga snö för nära banvallen på grund av erosionsrisken. På grund av snömängden har vi dessutom blivit tvungna att börja använda en yta som vi inte behövt de senaste åren, vid Korsängsfältet, säger Jessica Ingelsson.
Ett problem för kommunen är nu att andra aktörer tippar både snö och skräp på kommunens snötippar. Det tar utrymme och skräpet måste kommunen sedan ta reda på, vilket kan bli kostsamt.
– Vi har jättestora problem med att privatpersoner och entreprenörer som inte jobbar för kommunen dumpar snö på vår mark. Vår förhoppning är att vi kommer att få ha snötippen vid Korsängsfältet mer ifred då den ligger längre in och är svårare för utomstående att nå, så att vi inte behöver lägga mer pengar på att hantera andras snö, säger Jessica Ingelsson.
Enligt Naturvårdsverket är uppläggning av snö att betrakta som miljöfarlig verksamhet och ligger under kommunens tillsynsansvar. Direktiven är dock inte glasklara och Naturvårdsverket ska se över frågan.
I nuläget behövs dock inget miljötillstånd för att ha en snötipp på fast mark. Däremot behövs bygglov för en snötipp.
– Vi har bygglov för de här platserna. Även om det inte krävs miljötillstånd har vi stämt av med miljöavdelningen för att vara säkra på att det går att använda platserna, säger Jessica Ingelsson.
Vissa kommuner, exempelvis Stockholm stad, tippar snön i Mälaren men för tippning i vatten krävs dispens. Provtagningar i Stockholm visar dock att påverkan på miljön är liten vid tippning i vatten.