Snart vet vi hur Enköpings träd mår

Arboristen Tobias Lang har ett digert jobb.
Han går igenom träd efter träd inne i Enköping.
Den stora trädinventeringen har börjat.

Yvonne Högberg, parkingenjör på Enköpings kommun, och Tobias Lang, arborist som anlitas av kommunen, tittar fram bakom en lönn.

Yvonne Högberg, parkingenjör på Enköpings kommun, och Tobias Lang, arborist som anlitas av kommunen, tittar fram bakom en lönn.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2024-12-12 17:00

Det kommer att bli den första trädinventeringen någonsin i Enköping, följd av den allra första trädplanen. I dagsläget finns nämligen ingen helhetsbild av kommunens träden. Och det ska Tobias Langs inventeringsarbete råda bot på.

– Vi vet att vi har väldigt många träd, men vi vet inte vad vi har för träd. Det saknas en överblick, berättar Yvonne Högberg som är parkingenjör på Enköpings kommun.

Arbetet har nu inletts i Enköpings tätort. Tobias Lang, som anlitas av kommunen, börjar med att gå igenom träden längs Kungsgatan. Det är många träd och tar sin tid.

– Först och främst gör jag en okulär besiktning, berättar arboristen.

Han tittar på träden och bedömer hur vitalt det är genom sina yrkesögon. Ålder, krondiameter, art förstås och eventuella skador gås igenom. Om trädet visar sig vara skadat gör han en riskbedömning, både för trädets fortlevnad och för allmänhetens säkerhet.

– Som tur är händer det väldigt, väldigt sällan att träd eller stora grenar rasar ner, säger Tobias Lang.

– Ja, hittar du något träd där det är en allvarlig risk tas det trädet ner med en gång, säger Yvonne Högberg.

undefined
Tobias Lang slår med hammare på lönnen för att höra virkets beskaffenhet.
undefined
Ögonen är arboristens viktigaste redskap när träden inventeras.
undefined
Yvonne Högberg tittar i handdatorn som Tobias Lang noterar i när han går igenom Enköpings trädbestånd.
undefined
Stammen mäter drygt 90 centimeter.
undefined
Tobias Lang och Yvonne Högberg har en plan för Enköpings träd.

Tobias Lang börjar med de större genomfartsstråken i Enköping. I en handdator fyller han i noteringar för varje träd. 

– Vi tar gatuträden först. Det lever tuffast liv, förklarar Yvonne Högberg.

Till sin hjälp har arboristen allehanda verktyg, men ögonen är hans allra viktigaste redskap. Med måttbandet mäter han diametern på stammar. Med hammaren slår han på träd och av ljudet kan han avgöra om virket är murket, håligt eller solitt.  

Han har även en del mer avancerad utrustning i bilen, om det skulle behövas. Ett exempel är att sensorer kan fästas runt stammen för en ljudtomografi, som mäter vedens densitet, täthet. Men ögonen är som sagt hans huvudsakliga verktyget. Bara i undantagsfall, då trädet bedöms vara särskilt värdefullt och det är viktigt att veta den exakta vitaliteten tar han till den avancerade utrustningen.

– Det kan jag inte göra för varje träd. Det tar tid och det kostar en del, säger han.

Arboristen tittar även på saker som hur nära grenar är vägar och fordon, för att undvika skador när till exempel lastbilar passerar träden. En annan sak han noterar i sin inventering är huruvida träden till skymmer gatubelysningen.

Inventeringen kommer att följas av en trädplan.

– Med trädplanen kan vi veta vad det är vi måste göra nu, vad är det vi måste göra om ett halvår och vad är det vi måste göra om ett år, förklarar Yvonne Högberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!