Snart träder dubbdäcksförbudet in

Från fredag blir det förbud mot att köra med dubbdäck. Detta innebär fullt pådrag denna vecka hos däckserviceföretagen runt om i Enköping.

Fredrik Mörk, verkstadschef, Härkeberga däck AB. "Vi har fullbokat denna vecka".

Fredrik Mörk, verkstadschef, Härkeberga däck AB. "Vi har fullbokat denna vecka".

Foto: Johan Kjellberg

Enköping2021-04-12 17:00

Det är tillåtet att köra med dubbdäck mellan 1 oktober och 15 april varje år.

Detta innebär att senast på fredag måste alla fordonsägare bytt till sommardäck. Några som märker av stressen på nära håll är alla däckserviceföretag runt om i Enköping. 

– Vi har helt klart märkt av ett ökat tryck de senaste 14 dagarna, folk har insett att det är dags, säger Kim Karpegård, ägare Karpegårds Bil och motor.

– Vi har fullbokat denna vecka, säger Fredrik Mörk, verkstadsägare Härkeberga Däck.

För att underlätta för däckserviceföretagen och fordonsägarna, med tanke på pandemin, gjorde Transsportstyrelsen ett undantag 2020 och tillät körning med dubbdäck fram till 30 april istället för 15 april. Detta kommer inte ske i år, trots att pandemin fortfarande är aktuell.
Det är inte något som uppskattas hos däckservice företagen runt om i Enköping. 

– Det är obegripligt. Det blev en enorm positiv skillnad förra året. Flödet var mycket bättre, färre övertidstimmar, och mindre stress. Vi på Däckteam har behövt jobba kvällar och helger för att kunna ta emot alla kunder, säger Niklas Sjöholm, delägare Däckteam. 

Vilka är då kunderna som kommer nu sista dagarna och lämnar in?
– Det är många äldre som inte orkar fysiskt med att byta däck. Sedan är det många stressade barnfamiljer som inte hinner göra det själva. Sedan är det också unga vuxna som inte har kunskapen, säger Fredrik Mörk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!