I maj 2020 beslutade kommunfullmäktige i Enköping om att den nya gymnasieskolan skulle byggas för 550 miljoner kronor. Nu är nya skolan snart klar. Efter sommarlovet är det dags att flytta ut från de gamla lokalerna på Sandbrogatan till splitternya ett stenkast bort.
EP har tidigare berättat att friskolan Robinson Vårfru vill hyra in sig i gymnasiets E-hus från och med nästa läsår.
När kommunen beslutade om gymnasiebygget togs aldrig något beslut om vad som ska hända med lokalerna som skolan nu snart lämnar. Frågan hänger faktiskt fortfarande i luften.
Har ni någon plan för de nuvarande lokalerna?
– Ja, vi har en plan för dem, men däremot är den ännu inte politiskt förankrad, säger Emanuel Olofsson som är kommunens fastighetschef.
Han berättar att samhällsbyggnadsförvaltningen för olika dialoger om lokalerna, men att han i nuläget inte vill gå ut med vilka parter som dessa samtal förs.
– Det finns lite olika alternativ. Det är också en attraktiv mark till att exploatera någonting annat, säger Emanuel Olofsson.
Hur är byggnadernas skick, går de att använda?
– Skicket är ju inte bra. Ska man ha verksamhet där behöver man göra vissa åtgärder. Jag kan inte säga så mycket om omfattningen. Det varierar mellan byggnaderna och vilken typ av verksamhet som man tänker att man ska ha där.
Fastighetschefens ambition är kommunen i framtiden ska kombinera beslut om nya lokaler med beslut om vad som ska ske med de gamla.
– I den bästa världar skulle man ha hanterat framtiden för befintliga lokaler i beslutet om att bygga ett nytt gymnasium. Sådan är vår ambition att jobba framöver.
I linje med detta håller en lokalförsörjningsplan på att tas fram för kommunen. Planen ska först och främst ta hänsyn till de kommunala verksamheternas behov, enligt Emanuel Olofsson.
Emanuel Olofsson berättar att målsättningen är att politikerna under året ska ha ett förslag till beslut om vad som ska hända med gamla gymnasiet.
Det kan alltså dröja tills efter att man har flyttat in i den nya skolan innan man vet vad man ska göra med den gamla?
– Ja, så kan det absolut bli.
Westerlundska gymnasiets äldsta del är D-huset med plåtfasad. Den delen byggdes 1969 och togs i bruk 1970. Det nyare E-huset, med tegelfasad, tillkom 1982.