Skridskoentusiasterna har redan börjat åka på grunda småsjöar, dammar och kärr. Redan den gångna helgen åktes det skriskor på Äs puss vid Härnevi.
Med fortsatt vinterkyla och ingen snö ska det inte behöva dröja särskilt länge förrän även Mälaren får åkbar skridskois. Isen i Bredsand är spegelblank.
Enligt erfarna skridskoåkare brukar isen oftast först bli lämpad för skridskoåkning närmast Svinnegarn och Strand, på andra sidan viken från Bredsand sett.
Man kan räkna med att isens tillväxt är en tiondels millimeter per minusgrad och timme när den väl har lagt sig. Det innebär att tio minusgrader i tio timmar gör att isens tjocklek ökar med en centimeter.
Kärnis (genomskinlig och hård is) av sötvatten anses hålla för en skridskoåkare när den är fem centimeter tjock. För isar av olika kvalitet krävs dock olika tjocklek för att bära. Saltvattenis, våris och snöblandad is behöver vara tjockare än kärnis för att vara hållbar.
Givetvis bör man iaktta sund försiktighet innan man ger sig ut på isen. Goda råd från erfarna skridskoåkare är att tänka på förkortningen KUS (kunskap, utrustning och sällskap), det vill säga ha kunskap om isar och hur man ska agera när olyckan är framme, vara utrustad med isdubbar, säkerhetslina, ispik och ombyteskläder i täta plastpåsar samt att aldrig vara ute på isen på egen hand.
Isar är inte att leka med. Isen brukar knappt hinna lägga sig innan de första isolyckorna inträffar.