Smittläget ser bättre ut i Enköping

Smittläget ser bättre ut, men färre har testats under helgerna och forskarna varnar för att läget är fortsatt mycket högt, och att trenden snabbt kan vända.

Mats Martinell, medicinskt ansvarig läkare på provtagningsenheten inom Region Uppsala, är en av de som arbetar med Crush covid och kartan med information om smittoläget i regionen.

Mats Martinell, medicinskt ansvarig läkare på provtagningsenheten inom Region Uppsala, är en av de som arbetar med Crush covid och kartan med information om smittoläget i regionen.

Foto: arkiv

Enköping2021-01-21 20:00

Andelen positiva test för covid 19 har sjunkit i samtliga åldersgrupper i länet, och det är extra tydligt i Enköping. Antalet bekräftat smittade per 100 000 invånare har gått ned till 673 från förra veckans 973. Det visar siffrorna från Crush covid, samarbetsprojektet mellan Region Uppsala och forskare från fem olika institutioner vid Uppsala universitet. 

Smittspårning ingår i de data som samlas in. Sammantagna siffror för regionen ligger nu på Crush covids hemsida. Spårning innebär att man försöker få reda på var någon smittats, men också var de kan ha smittat andra. Regionsiffrorna visar att betydligt fler tror sig ha blivit smittade vid privata träffar och i familjen under helgveckorna. 

Mats Martinell tog fram statistiken för Enköpings kommun, och där var mönstret detsamma. Merparten av de 448 personer som smittspårats tror att de smittats i familjen eller vid privata träffar under helgveckorna, och det är framför allt i familjen de kan ha smittat andra.

– Det finns utmaningar i smittspårning. Den som bekräftats smittad har skyldighet att medverka och alla som testats positivt får fylla i ett formulär och därefter ställs följdfrågor. Det krävs tillit till att uppgifter som lämnas är skyddade i såväl smittskyddsregister och den egna journalen, säger Mats Martinell.

Restauranger och pubar bjuder på extra svårigheter då det kan kännas pinsamt att berätta om pubrundan:

– Den typen av lokaler gör det svårt att smittspåra när separata sällskap träffas och sedan far åt olika håll. Det blir svårare att hitta och bryta smittkedjor, säger Mats Martinell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!