Små resurser att klara den djurkontroll som lagen kräver

Det läggs för lite pengar på länsstyrelserna för att de ska kunna utföra sitt jobb. Det anser Svenska djurskyddsföreningen.
– Djurskyddslagen fungerar bra. Det här handlar om bristande resurser och det är ett jätteproblem som inte är någon nyhet för politikerna, säger Linda Devin, sakkunnig.

Minigris som hålls ensam, vilket upptäcktes vid länsstyrelsens kontroll.

Minigris som hålls ensam, vilket upptäcktes vid länsstyrelsens kontroll.

Foto: Länsstyrelsen i Uppsala län

Enköping2024-11-05 05:00

Nyheten i korthet

  • Svenska djurskyddsföreningen anser att länsstyrelserna inte får tillräckligt med resurser för att kunna utföra sitt jobb effektivt, vilket leder till bristande djurskyddskontroller.
  • Linda Devin, sakkunnig på Svenska djurskyddsföreningen, menar att djurskyddslagen är bra men att problemet ligger i bristande resurser.
  • Föreningen uppmanar politikerna att ta ansvar för att säkerställa att djurskyddslagen följs och att länsstyrelsen får de resurser de behöver för att göra ett bra jobb.

Utför länsstyrelsen sitt uppdrag på ett bra sätt, när djurägare kan fortsätta ha djur i många år trots brister i djurhållningen och upprepade anmälningar? Det är frågor som väcks hos folk som ser djur lida. Gården utanför Enköping med tio år av anmälningar, utredning men också beslut om misskötsel och fortsatt djurverksamhet är exempel på detta.

Svenska djurskyddsföreningens sakkunniga Linda Devin, som också är veterinär, säger:

– Det vi har sett generellt under lång tid, är att länsstyrelsen har bristande resurser och inte lever upp till den nivå av kontroller man har tänkt sig när det gäller till exempel lantbruksdjur.

Dessa uppgifter hämtar hon från Jordbruksverket.

– De skriver en rapport varje år om hur kontrollmyndigheter når sina mål. Den visar att det generellt är återkommande problem med att länsstyrelserna inte har tillräckligt med resurser. Det görs väldigt mycket färre kontroller än man tänkt sig och man lever inte upp till målen.

Det kan också var variera mellan länen.

– Det kan variera eftersom olika individer har olika kompetens. Det händer att när en person är sjuk eller föräldraledig, så görs det inte lika ofta kontroller inom det området.

Det finns en annan faktor som också påverkar.

– När det gäller kontroll hos lantbruksdjur så finns det en ökad hotbild mot kontrollanterna vilket gör att i stället för att åka ut en person, så åker de två, och därmed minskar ju tiden att göra kontroller. Det är inget lätt jobb de har. Det är svårt att tala om för någon att man missköter sina djur.

Detta påverkar handläggningen menar hon.

– Därför dyker det upp fall där misskötsel har pågått i många år. Det är fruktansvärt och upprörande.

Däremot så är djurskyddslagen bra, påpekar Linda Devin.

– Lagen är bra och skyddar djuren. Detta handlar om bristande resurser. Och det vet politikerna. Jordbruksverkets rapport kommer varje år och där finns specificerat vad som ligger i vägen för att det ska fungera. Så detta är inte något som går under radarn. Det är ingen nyhet utan politikerna vet om detta.

Svenska djurskyddsföreningen är remissinstans.

– Vi har uttalat oss flera gånger om att det behövs mer resurser och görs för få kontroller. Det är politikernas ansvar att se till så att djurskyddslagen följs och att länsstyrelsen kan göra ett bra jobb.

undefined
Linda Devine, veterinär och sakkunnig på Svenska djurskyddsföreningen. De är remissinstans och drivre kampanjer och lobbyverksamhet mot politiker i djurfrågor.
undefined
Minigris som hålls ensam, vilket upptäcktes vid länsstyrelsens kontroll.

Den som är ansvarig för det dagliga arbetet vid Länsstyrelsen i Uppsala län är länsrådet Cecilia Magnusson.

Stämmer det att länsstyrelsen har för lite resurser för att hinna med att göra tillräckligt med kontroller hos djurägare? 

– Vi har vid flera tillfällen påtalat behovet av mer resurser till regeringen. Om vi hade haft mer hade vi kunnat göra fler kontroller. Men handläggningen i just detta ärende har inte påverkats av hur vi är bemannade. Vi har gjort flera tillsynsbesök vid den här anläggningen och bedömer att vi gjort det vi kan och ska i det aktuella fallet, svarar hon via mejl.

Är djurskyddslagen tillräcklig för att skydda djur?

– Vi har inte identifierat några större behov av ändringar i lagstiftningen. Det behöver vara en balans mellan myndigheters rätt att ingripa och den påverkan det får för enskilde. I det här fallet har djurhållaren rättat till bristerna flera gånger och då finns inte fog att göra mer. Vi ska inte fatta beslut om mer ingripande åtgärder än vad som är nödvändigt.

Vad säger du om kritiken från allmänheten?

– Jag tycker att vi har en välfungerande djurskyddsverksamhet, men det är såklart tråkigt när vi får kritik.  

undefined
Cecilia Magnusson är länsråd på Länsstyrelsen i Uppsala län och leder det dagliga arbetet där. Sverige består av 21 län och i varje län finns en länsstyrelse. Länsstyrelsens chef är landshövdingen som utses av Sveriges regering. Landshövdingen är regeringens företrädare i länet. Länsstyrelsens arbete leds av landshövdingen och länsrådet.
undefined
Polis kommer till platsen tillsammans med länsstyrelsen när en polisanmälan kommer in om att djur far illa.
Jordbruksverkets rapport

Nationell djurskyddsrapport 2023 – en redovisning av kontrollmyndigheternas arbete

Rapporten innehåller en samlad bild av kontrollmyndigheternas djurskyddsarbete under år 2023. 

Syftet med djurskyddskontroller är att verifiera efterlevnaden av djurskyddslagstiftningen i landet. Ansvaret för att lagstiftningen följs ligger hos djurhållaren.

Rapporten visar att länsstyrelserna lägger mindre resurser på djurskyddet och arbetsinsatserna ökar, visar rapporten. 

Länsstyrelserna gjorde totalt 8 333 fysiska kontroller under 2023, vilket är något färre än de 8 421 kontroller som gjordes 2022. Det kom in 15 002 klagomål till länsstyrelserna under 2023 och det är det högsta antalet inkomna klagomål sedan 2014.

Antalet timmar som länsstyrelsen lägger per klagomålsärende har ökat från knappt 4 timmar år 2020 till 7 timmar per ärende 2023.

Majoriteten av länsstyrelsernas medarbetare har upplevt hot och påverkansförsök.

Andelen kontroller med brister ligger på samma nivå som tidigare år.

Källa: Jordbruksverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!