Skyddsombudet larmar om ökat våld efter mordet

Enköpingsbon Hedvik Madsen utreder arbetsmiljön efter mordet på den unga kvinnan på LSS-boendet i Ullunda.

Hedvik Madsen, regionalt skyddsombud på Kommunal, utreder arbetsmiljön på LSS-boendet efter mordet.

Hedvik Madsen, regionalt skyddsombud på Kommunal, utreder arbetsmiljön på LSS-boendet efter mordet.

Foto: Privat / Utryckning Uppsala

Enköping2022-12-04 12:00

En ung kvinnlig anställd på Munksundets gruppboende i Enköping mördades den 17 november. En 20-årig man som bor på boendet har erkänt mordet och sitter häktad för det. Det var 20-åringen själv som slog larm efter händelsen och det var bara han och kvinnan på boendet vid tillfället.

Hedvik Madsen är regionalt skyddsombud hos fackföreningen Kommunal. Hon är Kommunals skyddsombud för medlemmar hos privata arbetsgivare i Enköping och Håbo.

För Kommunals räkning genomför hon en utredning av arbetsmiljön på LSS-boendet där kvinnan mördades. Hon granskar arbetsmiljöpolicyn och handlingsplaner på boendet, hur de gör skyddsronder och skadeanmälningar samt hur tillbud följs upp.

– Sedan tittar jag på hur känt arbetsmiljöarbetet är för de anställda, berättar Hedvik Madsen.  

Arbetsmiljöverket och Kommunal gör varsin utredning efter mordet.

– Vi har kontakt och jag har även kontakt med polisen. Vi hjälps åt, men Kommunal gör en egen utredning, förklarar hon.

Hedvik Madsen har för egen del en tjänst inom Enköpings kommuns LSS-verksamhet som hon är tjänstledig från för att kunna genomföra sitt fackliga förtroendeuppdrag.

undefined
Hedvik Madsen får signaler om brister i arbetsmiljön utifrån LSS-arbetsplatser i Enköping och Håbo.

Reaktionerna utifrån arbetsplatserna inom LSS har varit starka efter mordet.

– Många har ringt upp och är ledsna och arga, för att de känner att de här kunde ha varit jag, att det här kan hända vem som helst i verksamheten mer eller mindre, berättar Hedvik Madsen.

– Sedan har jag också haft personal från andra privata boenden som har ringt upp och berättat att det finns brister. Det har jag också sett när jag har varit ute, fortsätter hon.

Vad består bristerna av?

– Det är lite olika. Bemanning är en sak. En annan är att man kanske inte har gjort ordentliga riskbedömningar på de som är nya på ett boende eller i daglig verksamhet. Man kartlägger, men det är först när kunden har börjat. Man måste göra en riskbedömning innan de börjar. 

– På en del ställen funkar det, men jag ser också att det brister på vissa ställen.

Hedvik Madsen ser ett stort behov av att göra arbetsplatserna säkrare.

– Vi behöver tillsammans med arbetsgivarna jobba så att det kan bli säkrare, speciellt inom LSS där vi ser att hot och våld har ökat, så att vi kan förebygga. 

– Hot och våld har blivit ett samhällsproblem. Det gäller även andra branscher, som städ, buss och skola. Det har blivit mer hot och våld, säger Hedvik Madsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!