– Ibland är det bra, ibland är det inte bra, det går inte att säga generellt. Alternativet är ju inte att det kostar noll kronor, alternativt är att det blir en rättslig process. Förlorar man en sådan blir kostnaden oftast högre än vad en eventuell överenskommelse innebär, säger han.
SKR är en medlems- och arbetsgivarorganisation för landets alla kommuner och regioner. Någon statistik över antalet chefer som köps ut från sina anställningar har man inte eftersom organisationen inte kopplas in i alla ärenden utan först när man blir en förhandlingspart i en förlikningsprocess, förklarar Tomas Björck.
– Men min bedömning är inte att våra medlemmar köper ut folk lättvindigt eller av bekvämlighetsskäl. När det blir aktuellt är det oftast problem av signifikant karaktär som pågått länge och att man då kommit till vägs ände", säger han.
Ordet utköp tycker han ger intrycket av att det handlar om ett ensidigt beslut från arbetsgivarens sida.
– Så är det inte. Det är alltid två parter som kommer överens om att detta är en lämplig lösning, man skriver ett avtal. Det är också en möjlighet för arbetstagaren att kunna gå vidare, säger han.
I tio av de 13 utköpen som Enköpings kommun gjort de senaste tio åren rörde det sig om kvinnor.
Tomas Björck ser den siffran mer som en slump.
– Andelen kvinnor är ju mycket större i den offentliga sektorn än män. Jag ser ingen sån koppling i de fallen som kommer till oss, säger han.