Under våren var det distansundervisning som gällde på gymnasieskolorna på grund av coronapandemin. Men nu ska eleverna få undervisning på plats igen.
För att i största möjliga mån minska riskerna för smittspridning har skolledningen på Westerlundska gymnasiet gjort en egen handlingsplan utefter råden och riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten och Skolverket.
– Det kommer att bli en prövning. Vi gör det här tillsammans och har inte alla svar och inte heller alla lösningar. Hela våren visade att vi är duktiga. Men digital undervisning är inte en skolform för den breda massan, om du frågar mig, säger Daniel Hellström, tillförordnad rektor på Westerlundska gymnasiet.
– Det känns skönt att vi får ta emot eleverna. Sedan hoppas jag som alla andra att det inte blir någon brant kurva under hösten som tvingar oss till andra åtgärder, säger han.
Men allt är inte helt enkelt, som till exempel att möblera klassrummen luftigt, vilket Skolverket rekommenderar.
– Ett klassrum som är byggt för 30 elever är svårt att möblera om. Det är svårt att glesa ut det, förklarar Daniel Hellström.
Första skoldagen, måndagen är enbart för årskurs ett. Tvåorna och treorna börjar på tisdagen. Varje program kommer att ha upprop i en egen samlingssal.
Till skillnad från tidigare läsår, då en stor andel använt huvudentrén, ska olika program nu helst använda olika entrédörrar till skolan.
Stora samlingar ska undvikas. Höstens planerade föreläsningar kommer att hållas digitalt i stället för i aulan.
– Jag är övertygad om att vi hela tiden måste prata med våra elever om att alla måste ta sitt ansvar när det gäller att hålla avstånd, undvika fysisk kontakt och ha bra handhygien, säger Daniel Hellström.
Varje lärare kommer att ta med sig en flaska handsprit till sina lektioner för att möjliggöra handdesinficering i klassrummet.
– Vi har köpt in massor med handsprit och har även köpt latexhandskar till den personal som vill ha det.
I matsalen kommer det att vara skilda in- och utgångar. Det kommer att finnas markeringar i golvet för att visa var eleverna ska stå och flera matkantiner än tidigare kommer att ställas fram för att undvika köbildning.
– Vi går också ut och förordar att eleverna ska ha fasta platser i klassrummen där det är möjligt, säger Daniel Hellström.
Utvecklingssamtal kan i de flesta fallen hållas digitalt. Föräldramöten ska genomföras klassvis.