Skolköket – en extra varm arbetsplats i värmen

Det ångar och ryker från grytor och plåtar i skolköket. Det hör till de varmaste arbetsplatserna när rekordvärmen är här.

Kökschef Annika Pettersson på S:t Iliansskolan mäter temperaturen vid varmhållningen. Det är 70 grader, precis som det ska vara.

Kökschef Annika Pettersson på S:t Iliansskolan mäter temperaturen vid varmhållningen. Det är 70 grader, precis som det ska vara.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2024-05-28 19:00
undefined
Annie Eskilsson håller ordning vid kantinerna.
undefined
Termometern vid diskmaskinen är på 28 grader. En fuktig och varm del av skolköket.
undefined
Viktoria Grönholm, kostchef på Enköpings kommun.
undefined
Grovdiskmaskinen är en annan källa till värme och ånga.
undefined
Spagetti slevas upp av en elev.
undefined
Annika Pettersson och hennes kollegor i S:t Iliansskolans kök har det varm och svettigt när det blir sommarvärme i Enköping.
undefined
"Det är jättegod mat och den är varm", säger läraren Anna Persson.
undefined
Ugnarna är ytterligare en värmekälla i köket.
undefined
Värmeavskärmning framför fönstren på S:t Iliansskolan.
undefined
Varm ånga under plåten som Annika Pettersson lyfter.

Meteorologerna varnar för att det kan bli årets hittills varmaste dag. I svalkande skugga på lastbryggan utanför S:t Iliansskolans kök pustar Mari Sjögren, Ssu-Huei Su, Annie Eskilsson och Annika Pettersson ut minuterna innan dagens skollunch börjar serveras.

– Det blir framförallt varmt i diskrummet och även ute i lunchserveringen i matsalen, där det är varm ånga när man byter plåtar, berättar kökschef Annika Pettersson.

Dagens lunchrätter är fiskgratäng med potatismos och ost- och broccolipaj. Kökschefen lyftet på en plåt fiskgratäng och konstaterar att temperaturen under plåten är som den ska: 70 grader. 

EP har med sig en termometer som ställs på en varm och fuktig plats i diskrummet. Den visar ganska snart 28 grader när diskmaskinen har satts i gång. Och varmare blir det i takt med att diskmaskinen och grovdiskmaskinen jobbar.

En portabel kylanläggning (AC) mildrar värmen och ger välbehövlig kyla inne i diskrummet.

– Det blir väldigt mycket varm ånga av diskmaskinerna, förklarar Annika Pettersson.

Värmekällorna är många i ett skolkök. Förutom nämnda diskmaskiner och varmhållningsdiskar sprider kokande grytor och ugnar värme och ånga i lokalerna.

Kostchef Viktoria Grönholm på Enköpings kommuns måltidsservice, som bemannar skolköken, berättar att det har vidtagits åtgärder för en svalare arbetsmiljö i köken.

– Vi har jobbat mycket med frågan. Vi har köpt in kylaggregat. Jag har sett att fler och fler kök har plockat fram kylaggregaten under de senaste veckorna och installerat dem så att de kyler ner, säger hon. 

Men av naturliga skäl är arbetsmiljön varm i kommunens skolkök och andra storkök.

– Det är en sådan miljö där det är mycket värmealstrande maskiner och krav på att man ska ha arbetskläder och mössa på sig, konstaterar Vikoria Grönholm.

– Det är kokgrytor, ugnar, diskmaskiner och vattenånga. Så att det är generellt sett en varm miljö och det är klart att det blir värre när det är varmt ute. 

– För några år sedan hade vi jätteproblem och det var då vi köpte in kylaggregaten till våra kök. I dagsläget skulle jag säga att det är relativt okej. Men är det varma dagar och det är fönster i söderläge blir det förstås tuffare, säger Viktoria Grönholm.

De portabla kylaggregaten går med andra ord "varma" i Enköpings skolkök när sommarvärmen slår till.

Varmt på jobbet?

Enligt Arbetsmiljöverket finns inget exakt svar på frågan om vilken temperatur en arbetsplats ska ha. Det enda svaret är att en arbetsplats ska ha lämplig temperatur för verksamheten.

En tabell på av.se ger en fingervisning om lämpliga temperaturer för olika verksamheter:

Kontor skola: 20-24 grader (sommartid kan upp till 26 accepteras)

Gymnastiksal: 18

Verkstadslokal: 16-20

Lager och godsterminal: 10-14

Arbete med bara händer: minst 16

Personalutrymmen: 20-24

Livsmedelsbutik: 16-18

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!