Skolan kan inte effektivisera mer

Målet är att Enköping ska bli Sveriges bästa skolkommun 2023. Men det är inte möjligt med fortsatta besparingskrav.

Ekonomin för skolverksamheten har förbättrats enligt den senaste delårsrapporten.

Ekonomin för skolverksamheten har förbättrats enligt den senaste delårsrapporten.

Foto: JESSICA GOW / TT

Enköping2020-09-21 06:00

En delårsrapport för tiden till och med 31 augusti kommer att tas upp på nästa sammanträde i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Rapporten visar att det ekonomiska läget har förbättrats sedan före sommaren. Då pekade prognosen mot ett underskott på 16 miljoner kronor jämfört med budgeten. Nu ser nämnden ut att gå mot ett underskott på 6,5 miljoner kronor, vilket är jämförelsevis lite pengar i sammanhanget då nämndens budget är på 1 141,5 miljoner kronor.

Enligt delårsrapporten skulle nämnden/förvaltningen ha klarat att hålla budgeten om inte en rad oförutsedda utgifter hade tillkommit efter att budgeten hade fastställts.

Det handlar om bland annat ökade lokalkostnader, som kostnaden för Westerlundska gymnasiets paviljonger (2,2 miljoner) och Jobbcentrums flytt från gamla Postens lokaler (1,7 miljoner i förtidslösen för hyreskontraktet).

Av texten i delårsrapporten framgår det att utbildningsförvaltningen inte ser något större utrymme till ytterligare effektiviseringar och besparingskrav. Det hänvisas till en PwC-rapport som visar att verksamheterna redan är effektiviserade i hög utsträckning jämfört med andra kommuner. 

Bedömningen är att verksamheterna redan är så effektiviserade att ytterligare besparingar på resurserna skulle innebära konsekvenser för kvaliteten. I så fall skulle kommunfullmäktiges mål om att Enköping ska vara Sveriges bästa skolkommun 2023 grusas.

"Om vi ska kunna uppnå bättre resultat och om kommunen ska klättra på rankingstegen över de bästa skolkommunerna har utbildningsförvaltningen svårt att se att detta är möjligt med fortsatta besparingskrav och minskade resurser", står det i delårsrapporten.

Kraftigt ökade lokalkostnader kommer att följa utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden under kommande år. Bakgrunden är en växande befolkning och med det följer behov av fler och större lokaler. Dessutom är många av de befintliga lokalerna eftersatta och i behov av att renoveras eller rivas.

På nästa nämndmöte ska också några framtida "eventuella långsiktiga åtgärder för budget i balans" tas upp som en informationspunkt.

Bland annat handlar det om att utreda möjligheten till att minska antalet timmar för barnomsorg för föräldralediga och arbetssökande från dagens 20 timmar i veckan till lagstadgade 15 timmar i veckan.

En annan sak som kan utredas är att ersätta fritidshem med fritidsklubb för barn mellan tio och tolv år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!