Fram till i september hade priserna på gödning, diesel och växtskydd gått upp med 25 procent sedan årsskifte enligt Jordbruksverkets prisindex, och efter de har det ökat ännu mer.
– Det är klart att det fins en oro, man undrar ibland vart det ska ta vägen, säger smågrisproducenten Anders Ottosson vid Holmsta gård i Torstuna norr om Enköping.
På fredagen fick han besök av riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD) och hans partikollega Staffan Danielsson som under förmiddagen även hunnit med ett besök i Tärnsjö hos den fårbonde som fick ett stort antal får dödade av varg i höstas, och vid ett lokalt slakteri.
– Det är angeläget för oss att göra besök och få information om verkligheten så vi kan belysa landsbygdsfrågorna i riksdagen. Vi är måna om att de åtgärder vi sätter in träffar rätt, säger Mikael Oscarsson.
– Vi vill växla upp landsbygdspolitiken och bli det borgerliga landsbygdspartiet, säger Staffan Danielsson som så sent som i våras lämnade centerpartiet och kandiderar för KD i valet nästa år.
Över en kopp kaffe vid Anders Ottossons köksbord blir det mycket prat om villkoren för lantbruken, om de höga priserna på drivmedel, om hagmarker som växer igen, om EU:s jordbrukspolitik och om vem som ska betala klimatomställningen.
Vid Holmsta gård finns en Krav-besättning om 50 suggor som producerar omkring 1 000 smågrisar per år och man brukar 275 hektar åker för ekologisk spannmålsodling.
– Nu bygger jag en ny hall för att kunna rationalisera skötseln av grisarna, en satsning på drygt två miljoner. Man måste satsa för att få framtida generationer intresserade av att ta över, säger Anders.
Även om de höga elpriserna gör att han bävar för nästa elräkning finns en trygghet i att en del av gårdens el produceras av solpaneler på ladornas tak. Främst är det de höga dieselpriserna som oroar i nuläget.
– Jag har inget mot att byta ut mot fossilfritt bränsle. Men det börjar också bli dyrare och man tycker att skatten kunde sänkas när det handlar om en miljöförbättring. Det är konstigt att det är vi bönder som ska betala klimatomställningen, säger Anders.
Nu menar han att politikerna måste göra sin del för att förbättra konkurrenskraften för svenskt jordbruk.
– Vi säger att vi har världens bästa djurhållning, men det produceras betydligt mer i andra läder. Som det är nu fastnar den svenska produktionen i ett betydligt högre kostnadsläge.