Skadorna av fågel i gröda ökar alltmer både i Uppsala län och i Västmanland.
På tisdagen arrangerade länsstyrelsen i Uppsala i samarbete med länsstyrelsen i Västmanland en Gåsdag vid Ekolsund slott vid Hjälstaviken, med fokus på hur man som lantbrukare kan skydda sin gröda från fågelskador och hur man jagar gäss effektivt.
– Vi riktar oss mot lantbrukare och jägare. Gässen har ökat kraftigt i antal och jakten hinner inte med, för lantbruket ger det stora problem, säger Nathalie Kindbladh, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Uppsala län.
När Hjälstaviken blev naturreservat 1980 fanns ett fåtal gäss där. Idag räknar man med att viken besöks av drygt 30 000 gäss.
En gås kan äta ett halvt kilo gröda per dag. Om 200 gäss håller till i två veckor på en åker innebär det stora skador, de trampar även ner gröda med sina breda fötter.
Ännu värre är det med svanar, de äter upp mot ett kilo gröda om dagen och har rejäla fötter som ger stora trampskador.
Från länsstyrelsen kan man få hjälp med skrämselutrustning för att skydda grödan.
– Vi åker ut och visar den skrämselutrustning vi har och ger rådgivning kring hur den ska användas, säger Nathalie Kindbladh.
Bland annat använder man en flygande drake, högtalare med olika ljud, spegelpyramider som blänker läskigt, gasolkanoner och en uppblåsbar gubbe, ”Hulken”, som styrs med en timer.
– Det viktiga är att man varierar sig, gässen lär sig snabbt, konstaterar Nils Lidbaum som är länsstyrelsens skrämselkonsulent.
För skador på gröda av icke jaktbara fågelarter kan man få ersättning av länsstyrelsen.
– Länsstyrelsens kostnader för ersättning av fågelskador är tio gånger högre än för rovdjur, säger Nathalie Kindbladh.
Problem med gäss på exempelvis badstränder och annan egendom är också något som ökar, men det regleras inte av viltskadeförordningen och är inte något som länsstyrelen hanterar.
Under dagen höll jaktprofilen Ulf Lindroth föredrag om hur man bäst bedriver gåsjakt, LRF berättade om skadebilden på gröda och jaktprovsdomare Ulf Göransson visade upp apportering med fågelhund.
– Det är krav på att ha en apporterande hund vid fågeljakt, eller en hund som kan peka ut ett fallet villebråd, säger Ulf Göransson.
Det var första gången som Gåsdagen arrangerades och den lockade både lantbrukare och jägare.
– Vi ska utvärdera den och hoppas att den kan återkomma, kanske kvällstid eller en helg och med utvalda punkter ur programmet, säger Nathalie Kindbladh.