Senaste åren har Enköpings kommun jobbat hårt för att dra ner på kostnaderna.
I början på förra året kom sparpaketet som sträckte sig över tre år; 2023-2025. Totalt ska cirka 112 miljoner sparas under de åren. Enligt uppdraget ska neddragningarna inte drabba kommuninvånarna alltför mycket utan ska istället handla om effektiviseringar i form av översyn av exempelvis energisystem, konsult- och leasingtjänster, centralisering av vissa tjänster och en del annat.
Efter en justering under sommaren beslutades att fördela ut besparingarna så här:
2023 – ca 44 miljoner
2024 – ca 46 miljoner
2025 – ca 22 miljoner
Ännu är bokslutet för 2023 inte klart och därför har EP inte lyckats få reda på om nämnderna lyckades genomföra effektiviseringar för 44 miljoner förra året. I mellandagarna fick kommunen dock beskedet från SKR (Sveriges kommuner och regioner) att man får in drygt 42 miljoner mer i skatteintäkter än man tidigare räknat med. Men om dessa extra intäkter räddar ekonomin från de tänkta neddragningarna är alltså oklart.
För de olika nämnderna har haft svårt att göra de neddragningar som krävts. Tanken var att det i år, 2024, skulle kunna sparas på saker som upphandling, höjning av taxor och avgifter, samordning av fastighetsskötsel och genom att lägga ut driften av restaurangen, gymmet och relaxen på Pepparrotsbadet på någon extern entreprenör. Utredningar om detta har presenterats men vissa åtgärder har inte bedömts gå att genomföra, vilket innebär att 27 miljoner fortfarande hänger i luften.
Nyligen kallades därför förvaltningscheferna till ett möte där de uppmanades att se över hur stor andel av de 27 miljonerna som deras respektive nämnder kan klara av att spara. Den 18 januari ska de redovisa resultatet inför det kommunstyrelsemöte som ska hållas i februari.
Vad händer om de inte lyckas?
– Då får kommunfullmäktige får ta ställning till hur vi ska göra, antingen minskar vi årets resultat med 27 miljoner eller så får kommunstyrelsen fördela ut besparingarna på nämnderna utifrån någon modell, säger Peter Book (M), kommunstyrelsens ordförande.
Han betonar att uppdraget fortfarande är att "hitta" besparingar som inte direkt ska drabba de kommunala verksamheterna.
– Det handlar snarare om hur vi kan jobba smartare med de resurser vi har, säger han.