Sjögull i Mälaren sprider sig mot Enköping

Vattenväxten sjögull kan bli ett hot för ekosystemet i Mälaren.

Sjögull är en invasiv art som snabbt täcker stora delar av vattenytan och påverkar livet under ytan negativt då det blir för lite solljus i vattnet. Den begränsar även båt- och badlivet längs stränderna.

Sjögull är en invasiv art som snabbt täcker stora delar av vattenytan och påverkar livet under ytan negativt då det blir för lite solljus i vattnet. Den begränsar även båt- och badlivet längs stränderna.

Foto: Susanna Hansen

Enköping2020-05-21 16:00

Sjögull planterades ut för att gynna fisket på 1930-talet och har spridit sig från Arbogaån österut i Mälaren.

– Den finns i Västerås och Enköping står på tur. Det är bra om allmänheten känner igen den och rapporterar in fynd så den kan bekämpas snabbt, säger Ingrid Hägermark på Mälarens vattenvårdsförbund.

Sjögull är en invasiv art som snabbt kan täcka stora delar av en sjö eller ett vattendrag. Växten utarmar ekosystemet genom att den konkurrerar ut andra arter.

År 2017 täcktes fyra hektar av Mälaren av sjögull, idag är ytan elva hektar vilket är lika mycket som 22 fotbollsplaner.

– Sjögull bildar täta massor och slår ut annat växt och djurliv. Den mest påtagliga effekten för allmänheten är att det inte går att bada eller åka båt men den är även ett problem för yrkesfisket. Utbredningen är väldigt tråkig för dem som bor kring Mälaren, säger Ingrid Hägermark.

Ett samverkansprojekt pågår mellan kommuner och länsstyrelser kring Mälaren för att bekämpa växten. Insatser görs bland annat med flytramar med ett ljustätt material i som gör att sjögullet kvävs och dör inom ett eller två år. 

Man går även ut med information till båtklubbar och boende runt Mälaren.

– Sjögull sprids bland annat genom att växtdelar klipps eller kapas av båtpropeller. Vi uppmanar därför alla att aldrig köra med båt eller kanot genom sjögull. Man ska också undvika att simma bland växterna då man kan fastna i dem och risken att drunkna är stor, säger Ingrid Hägermark.

Fynd av sjögull kan rapporteras på www.invasivaarter.nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!