Kärt barn har flera namn. Strömparterrsbron alternativt Anders Zorns bro lyftes bort för renovering den 30 juni. Nu är den på plats igen, även om trafiken ännu inte har släppts på.
Den tidigare kulturnämnden i Enköpings kommun gav bron namnet Anders Zorns bro, efter konstnären som tillbringade några år på läroverket i Enköping på 1870-talet.
Men Anders Zorn gick aldrig på bron som fick hans namn. Troligen trampade han dock på föregångaren, en träbro som fanns på plats innan JP Johansson 1893 lät tillverka dagens bro i sin verkstad.
Med sina 127 år på nacken är Strömparterrsbron stans äldsta. Men det finns två andra välbevarade veteraner inom några stenkasts avstånd.
På andra sidan Kungsgatan ligger en bro som binder samman Fisktorget med Munksundsgatan. Klosterbron (eller Fisktorgsbron som den hette tidigare) renoverades under hösten 2018 och kom på plats igen i januari förra året.
Även denna bro är ett verk av JP Johansson, tillverkad av Enköpings Mekaniska verkstad 1894.
Bron som binder samman allén med förlängningen av Kyrkogatan (närmast Joar Blå och Drömparken av de tre broarna) är yngst i sällskapet men kan väl knappast räknas som ungdom för det.
Det är oklart exakt när den byggdes, men den har stått på sin plats över Enköpingsån sedan 1935, förutom under renoveringen 2016. Innan den bron kom på plats i Enköping stod den vid Göta kanal.
Nu kan vi konstatera att samtliga Enköpingsåns tre vackra gångbroar har renoverats. De lär stå i många år.