Ser ut att bli en lysande svampsommar

Det finns goda förutsättningar för ett bra svampår efter regnet i juli. Svampkonsulenten Åsa Olofsson ger sina bästa tips för en lyckad svampjakt.

Åsa Olofsson är svampkonsulent i Enköping.

Åsa Olofsson är svampkonsulent i Enköping.

Foto: Nina Leijonhufvud/arkiv

Enköping2020-07-13 19:00

Redan nu finns blek kantarell i skogen runt Mälardalen. Håll utkik efter lövskog, framför allt ekar, för att hitta den blekta kantarellen. Den är större och kraftigare än den vanliga gula kantarellen, som kikar fram först i augusti och trivs i granskog.

– Svampar är bundna till olika trädslag. Man ska spana in rätt miljö när man letar, och kolla efter rätt trädslag beroende på svamp, tipsar Åsa Olofsson, svampkonsulent i Enköping.

Efter ett regnigt juli finns goda förutsättningar för en bra svampsommar.

– Det är regnet som sätter igång allt. En vecka efter stora mängder regn kan man ut och leta svamp, säger Åsa Olofsson.

Svamp behöver förvaras luftigt för att inte bli dålig. Undvik att plocka i en plastpåse. Då finns risk att förruttnelseprocessen sätts igång.

– Ta med en luftig korg och en svampkniv med borste. Hittar man svamp ska man göra en grovrensning på plats. Ta bort jord och skräp. Plocka inte bara upp svampen med foten kvar, då får man göra ett jättejobb när man kommer hem, säger svampkonsulenten.

Plocka framför allt inte svamp som du inte känner till. Giftiga svampar har ännu inte riktigt börjat växa till sig, men man ska alltid vara försiktig.

– Man måste hela tiden veta vad man ska plocka. Och hittar man en ny sorts svamp som man inte har ätit förut är det inte säkert att magen tål den, även fast det är en matsvamp. Svamp kan vara svårt för magen att hantera. Ät i så fall inte så stora mängder, säger Åsa Olofsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!