Indragningen av seniorgymmen finns inte längre med i besparingsplanen för vård- och omsorgsnämnden.
– Det tog vi bort i ett tidigt skede i diskussionen, det var ett unisont beslut politiskt. Verksamheten behövs, vi vet hur viktig den är och besparingen skulle kunna få en konsekvens som vi inte kan stå för, säger Bitte Myrsell (M), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.
Vid sitt senaste sammanträda antog vård- och omsorgsnämnden förvaltningens förslag på effektiviseringsåtgärder och förslaget går nu vidare till budgetberedningen. Där ska det behandlas innan beslut om eventuella besparingar tas i kommunfullmäktige i juni.
I den lagstyrda kärnverksamheten inom vård och omsorg bedömer man att det inte är möjligt att göra några åtgärder. Det som framför allt ska ses över enligt förslaget är den icke lagstyrda verksamheten. Det berör bland annat Träffpunkterna för personer som inte är beviljade insatser och som fortsättningsvis föreslås drivas av frivilliga resurser. Protesterna mot detta har varit många.
– Vi kan absolut inte ta bort lagstadgad verksamhet för att tillgodose enskildas intressen. Det handlar om skattepengar och dem måste vi vara rädda om. Jag måste främst tänka på de som inte själva kan tala, exempelvis dementa, säger Bitte Myrsell.
Andra besparingar gäller tjänsten som syn- och hörselkonsulent som man anser bör vara regionens ansvar, en minskning med 20 boendeplatser inom äldreomsorgen, ökad användning av trygghetskameror, samlokalisering av lokaler och en översyn av förvaltningens administration.
– Det är först när varje nämnd fått sin budget i juni som vi ser hur besparingarna kommer att slå, säger Bitte Myrsell.