Dessutom finns givetvis en och annan gädda. Det fick Tomas Loreth Remén och Johan Persson från Upplandsstiftelsen synbart bevis för när de skulle lägga i ryssjan i ån vid Drömparken på onsdagskvällen.
Det plaskade till, en gädda kastade sig upp ur vattnet och slog i dämmet med full kraft. Gäddan, som uppenbarligen blev rejält groggy av smällen, stod en lång stund stilla i vattnet för att återhämta sig.
När ryssjan vittjades på torsdagsmorgonen under Enköpingsåns dag fanns där ingen gädda. Det blev en blygsam fångst bestående av fyra fiskar inför en fascinerad publik bestående av elever från anpassad grundskola på Enöglaskolan och årskurs fyra på S:t Iliansskolan.
Tillsammans med ett gäng reservfiskar som tagits ur en annan ryssja, uppströms, fick vi se såväl mört, abborre, storspigg som småspigg.
Dessutom visade Biotopia upp häftiga fascinerande småkryp som trollsländor, gråsuggor, musslor och sniglar tagna ur åns botten.
En fascinerad åskådare som råkade passera Drömparken på väg till lekparken var tvååriga Nicola Pettersson, med pappa Johan i släptåg. Nu fick han se och känna på mört, abborre och spigg.
Men trots att det finns en hel del fisk och småkryp i Enköpingsån så mår ån inte så himla bra. Vattnets kvalitet är av måttlig ekologisk status (enligt Vatteninformation Sverige). Övergödning, miljögifter och annat, föranlett av människor, påverkar Enköpingsån negativt. Målet är att ån ska uppnå god ekologisk status.