Vi har halt under fötter och bildäck. Ett annat hot kommer uppifrån. När det omväxlande är plusgrader och minusgrader bildas gärna istappar. Och oskottade tak kan ha snömassor som kommer på glid.
Har man otur så kan det sluta riktigt illa om en istapp faller på förbipasserande människa eller hund. Så se upp och passera med försiktighet om du ser istappar.
Vem ska man kontakta om man ser farliga istappar?
– Fastighetsägaren, säger Mattias Holmberg, fastighetsskötare på EFTAB.
Han och kollegan Fredrik Bodin står på Torggatan i Enköping med ett långt skaft. Målet är att försöka få ner några istappar som hänger från hustakets stuprör.
För dem hör det inte till ovanligheterna att så här års se över istappar. Någon gång i veckan när temperaturerna skiftar har de samma uppgift.
– Vissa bostadsföreningar håller efter bättre än andra. Men det finns ju istappar nu, det beror lite på vädret, taket och temperaturskiftningar, säger Fredrik Bodin.
Om man som fastighetsägare har spärrat av och det finns tydliga varningsskyltar, så har man fortfarande ett ansvar att röja bort is och snö så snart som möjligt. Fastighetsägare har alltså en skyldighet att se till att snö och is som riskerar att falla ner från tak och rännor ska tas bort så snart som möjligt. De har även ett ansvar för att varna och informera om det finns rasrisk, och det innebär att man sätter upp skyltar och avspärrning.