Se berättelser från bronsåldern

I Enköpings kommun finns ovanligt många hällristningar, cirka 1 600 stycken. En av dessa är Brandskogsskeppet som är en av Sveriges största hällristningsfigurer.

Boglösa, sydost om Enköping, är ett bra utflyktsmål för den som vill se hällristningar.

Boglösa, sydost om Enköping, är ett bra utflyktsmål för den som vill se hällristningar.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2020-06-19 15:54

Om vi förflyttar oss mentalt tillbaka minst 3 000 år i tiden, till bronsåldern, var landskapet runt Enköping mer som en skärgård. Läget var strategiskt för att ta sig både norrut och söderut vattenvägen, och dessa förutsättningar gjorde att det passade väl att bosätta sig här. En stor bronsålderskultur växte fram och spåren efter den är dessa hällristningar, berättar Linda Karlsberg, verksamhetschef för Enköpings museum och Enköpings turistinformation. 

Hon är utbildad arkeolog med hällristning som specialämne på universitetsnivå. 

– I dag finns där inte så mycket spår efter vatten, men man kan tänka att nästan alla åkrar har varit vatten en gång, säger Linda Karlsberg.

Varför gjordes hällristningar?

– De är ett sätt att manifestera närvaro – man lämnar spår efter sig. Dessa ristningar gjordes långt innan vi fick ett skriftspråk i våra trakter. Det rör sig om berättelser, ett återberättande från generation till generation.

De äldsta hällristningarna i Enköping härrör från 1700-talet f Kr. och ristandet pågick fram till cirka 500 f Kr.

Större delen av länets kända hällristningsplatser finns i Boglösa, sydost om Enköping. Hit går det utmärkt att göra en cykelutflykt från Enköping (ca 15 minuters cykeltur). 

Brandskogsskeppet i Boglösa är Upplands största och även en av Sveriges största hällristningsfigurer. Skeppsfiguren är 4,2 meter lång och visar sex mansfigurer som paddlar. 

Linda Karlsberg tipsar också om Hemsta hagar, en miljö med fina hagmarker där det är ordentligt skyltat om de olika ristningarna. Här finns bland annat Stora Hemstahällen, Upplands mest figurrika ristning med över 400 figurer.

– Hit är det extra fint att komma i skymningen, när släpljuset från den sjunkande solen gör att ristningarna syns extra tydligt. 

En mer lättillgänglig ristning är Stora Rickebyhällen i Rickeby som ligger precis intill landsvägen. Hit kan man förslagsvis vandra från Hemsta – en tur på runt 40 minuter där det är väl skyltad information om natur och kultur längs vägen. Den här hällen har ett ovanligt stort antal fotsulor, men även hjul, människo- och djurfigurer, spiraler och ringar är inristade.

Hällristningar

Hällristningar är tecken eller bilder inhuggna eller inslipade i hällar eller stenblock. De är cirka 3 000 år gamla.

Hitta platser med hällristningar i Enköpingstrakten här: karta.enkoping.se/besokskartan. På digitaltmuseum.se i Einar Kjelléns hällristningsarkiv finns mängder av arkivmaterial om hällristningar, företrädesvis i Enköpingsområdet. 

Einar Kjellén ägnade en stor del av sin fritid genom livet åt att inventera trakterna runt Enköping med ambitionen att kartlägga hällristningsfynden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!